Genres

In het theater kun je allerlei soorten genres zien. Zo hebben we dansvoorstellingen maar ook klassieke concerten. Op deze pagina vertellen we je alles over de verschillende genres, hun oorsprong en de verschillende varianten ervan. 

Cabaret

Het genre cabaret is een van de populairste genres. Er is niets leuker dan een avond heerlijk lachen. Vaak bestaat een voorstelling uit een combinatie van komedie en zang. Sommige artiesten dansen ook graag of verweven poëzie in hun voorstellingen. Bij cabaret gaat het altijd om humor, hiervan zijn natuurlijk vele soorten en smaken. De ene cabaretier heeft hele droge humor, terwijl de ander zwarte humor heeft. Meestal zit er een serieuze booschap of rode draad in een voorstelling. 

Cabaret en stand-up comedy
Wat is nu precies het verschil tussen deze twee vormen van amusement? Bij stand-up comedy zit er minder vaak een rode draad in het optreden. Daarnaast is het minder maatschapprijkritisch. Het zijn vaak losse grappen. 

Ontstaan
Cabaret wordt in Nederland ook wel ‘kleinkunst’ genoemd. Dat komt omdat het woord cabaret afkomstig is van het Franse woord ‘cambret’. Cambret betekent kroeg, restaurant of herberg. Dit zijn de locaties waar het cabaret is ontstaan: in kleine kroegen, restaurants en herbergen.

Dans

Er zijn ontzettend veel dansvormen. Het plaatje hierboven laat klassiek ballet zien, deze vorm is het vaakst te zien in De Klinker. Dans is al eeuwen oud en in de loop van de tijd zijn er tientallen soorten ontstaan. Om er een paar te noemen: ballet, modern, streetdance, hiphop, latin en ballroom. Elke soort dans heeft zijn eigen stijl en geschiedenis. 

Jeugd en familie

Speciaal voor onze jongste bezoekers staan er regelmatig mooie jeugd en familievoorstellingen op de planken. Voorstellingen worden dan gemaakt voor een bepaalde leeftijdscategorie, bijvoorbeeld voor kinderen vanaf 2 jaar of voor kleuters van 4 tot 6 jaar. Maar ook de oudere jeugd kan bij ons terecht, zo zijn er ook speciale 12+ voorstellingen. Er zijn gezelschappen die zich specifiek richten op jeugdtheater bijvoorbeeld Het Houten Huis en Het Filiaal. De grote producties die in De Klinker te zien zijn, zijn vaak afkomstig van Van Hoorne. Deze producties zijn te herkennen aan de typetjes Titus en Fien, die vaak terugkomen en ook bij ouders erg populair zijn vanwege hun verborgen volwassen grapjes.

Klassiek

Klassieke muziek is al erg oud en wordt gezien als muziek waarvoor je geschoold moet zijn. Klassieke mucisi zijn vaak de best getrainde muzikanten. Denk hierbij niet alleen aan instrumenten die worden bespeeld, maar ook aan de stem. Zangers en zangeressen moeten een goede techniek beheersen om in een koor te zingen of om opera te zingen.

Een voorbeeld van klassieke muziek in De Klinker is een concert door het Noord Nederlands Orkest. Dit is een symfonieorkest uit Groningen. Naast modernere stukken spelen zij ook werk van bekende componisten zoals Beethoven, Mozart en Bach. 

Musical

Een musical is een vorm van theater die muziek, liedjes, toneel en dans combineert. Vaak zijn het grote producties met veel acteurs en dansers en met grote decors en prachtige kleding. In Nederland werd de eerste musical gemaakt in de jaren 60. Wim Sonneveld was toen te zien in My Fair Lady. 

In De Klinker zie je een of twee keer per jaar een musical, vaak voor kinderen. Dat komt omdat deze producties net iets kleiner zijn dan de grote musicals zoals Cats, Belle en het Beest of The Lion King. Bij musicals van die klasse wordt vaak om een grote zaal gevraagd waar veel publiek in kan en die dan ook avond aan avond wordt gespeeld. Zo hoeft het hele gezelschap niet iedere dag ergens anders heen om alles weer op te bouwen. Dat kost namelijk ontzettend veel tijd.

Muziek

Het genre muziek is een van de populairste genres in De Klinker en daarbij ook een van de meest geprogrammeerde. Muziek is er in allerlei soorten genres zoals pop, rock en r&b. In De Klinker hebben we vaak tributebands op het podium staan. Zij brengen dan een ode aan een bekende artiest zoals George Michael of UB40. Naast tributebands krijgen ook singersongwriters een podium. Hiervoor gebruiken we ook regelmatig het Theatercafé zodat je onder het genot van een drankje en hapje kunt genieten van heerlijke muziek. 

Muziektheater
Verwar het genre muziek niet met muziektheater. Deze laatste lijkt misschien een beetje op musical maar onderscheidt zich door muziek te combineren met in ieder geval een van de volgende: zang, dans of een gesproken monoloog. Bij musical spelen al deze kenmerken een rol en wordt gebruik gemaakt van een groter decor. 

Opera/operette

Opera is een toneelstuk waarin de acteurs niet praten maar zingen. Het is klassieke muziek en de zangers worden begeleid door een orkest of ensemble. Vaak is er ook een mooi decor en zijn er kostuums. Operazangers en -zangeressen zijn klassiek geschoold en hebben een goede zangtechniek. De meeste opera's zijn in het Italiaans, Duits of Frans en daarom krijgen de zangers vaak hulp van een taalcoach, zodat ze alle woorden goed uitspreken. Opera gaat over onderwerpen als liefde en dood maar ook over jaloezie, onmacht, wraak, ziekte en vriendschap en familie. Er zijn veel emoties te zien en te horen tijdens een opera. 

Operette
Operette lijkt er op opera maar is minder zwaar: zowel in de muziek als qua onderwerp. Het is een kunstvorm die het midden houdt tussen musical en opera. Operettes zijn ook klassiek van aard maar er wordt meer gesproken dan in een opera. De nadruk ligt nog steeds grotendeels op de zang. 

Show/amusement

Dit genre is lastiger te omschrijven, omdat het een combinatie is van veel andere genres. Bij dit genre wordt er op het podium een echte show neergezet. Dit kan op allerlei manieren; denk aan acrobatiek of showdans. Maar ook een goochelshow valt onder dit genre. Vaak wordt er ook gezongen in de voorstelling. Het lijkt dus veel op musical maar de voorstellingen in dit genre maken gebruik van minder grote decors en vaak zit er een minder duidelijke verhaallijn in. 

Streektaal

In dit geval betreft dat natuurlijk het Groningse dialect. Er wordt verteld of gezongen in het Gronings. Enkele bekende streektaalzangers zijn De Troebadoers, Erwin de Vries, Wia Buze en Pé & Rinus. Er zijn elk jaar wel een aantal streektaalartiesten te zien in De Klinker. Deze voorstellingen blijven populair en dat is een goed teken, want de Groninger taal moet worden gekoesterd. 

Theatercollege

Bij een theatercollege wordt leren gecombineerd met plezier. Vaak komen er één of twee personen een college geven in het theater over een onderwerp waarin ze zijn gespecialiseerd. Dit kan echt vanalles zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld André Kuipers een keer te gast gehad in De Klinker. Hij kon natuurlijk alles vertellen over de ruimtevaart. Maar ook Robert Doornbos en Rob Kamphuys hebben op ons podium gestaan om een inkijkje te geven in de Formule 1. Het is een interessante en leerzame voorstelling maar ook plezier speelt een grote rol.

Toneel

Een toneelstuk wordt uitgevoerd door acteurs. Het verhaal is van tevoren uitgeschreven en ook alle tekst staat woord voor woord op papier. Een toneelstuk bestaat uit meerdere scènes waarbij een aantal personen een gesprek voeren met elkaar of iemand een monoloog houdt. De acteurs spelen in het stuk een rol en zijn hier ook op gekleed. 

Toneel/comedy
Dit genre komt ook vaak voor in ons aanbod. Het is eigenlijk niets meer dan een grappig toneelstuk.