De docenten van de het Kunstencentrum zijn hoogopgeleide, volledig bevoegde musici en dansers. Ze zijn afkomstig van conservatoria, hogescholen en dansopleidingen en zijn specialisten op hun eigen gebied. De docenten hebben aandacht voor het recreatieve aspect van de lessen, maar zijn ook gericht op het bereiken van kwaliteitsniveaus.

De docenten die workshops geven en lesgeven op basisscholen, zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van opleiding en kwaliteiten. Zij zijn ervaren in het werken met groepen.

We stellen ze graag aan u voor!

Harry Dijkstra - accordeon 

Marianne Heeres - Blokfluit

Marianne Heeres - Blokfluit
Hoewel haar ouders dachten dat ze niet zo muzikaal was, mocht Marianne toch naar muziekles. Ze ging naar AMV (algemene muzikale vorming). Daar kreeg ze een blokfluit in haar handen gedrukt en leerde noten lezen in een grote groep van maar liefst 25 (!) kinderen. Helaas was dat niet zo’n prettige ervaring... wat een lawaai! Ondanks deze ondankbare lesvorm (gelukkig gaat dat tegenwoordig heel anders!) had ze enorm veel plezier in blokfluit spelen. Ze speelde elke dag, verslond lesboekje na lesboekje en ontwikkelde zich in een razend tempo. Ze kreeg individueel les en leerde alle soorten en maten blokfluiten te bespelen: van de kleine sopranino tot de grote basblokfluit. Ook speelde ze met veel plezier in verschillende jeugdorkesten waaronder zelfs de Big Band van haar middelbare school. Muziek maken bleek een heerlijke ‘uitlaatklep’!

Leuker en creatiever
Nadat ze haar conservatoriumstudie Blokfluit had afgerond, studeerde ze Muziekwetenschap en behaalde ze een bevoegdheid om AMV-lessen te geven. Want dat laatste wilde ze graag op een veel leukere, creatievere en kindvriendelijkere manier kunnen geven dan ze zelf had ervaren ;-) Verder heeft Marianne zich in 2018 gespecialiseerd in het lesgeven aan meer- en hoogbegaafde kinderen door een studie te volgen bij Novilo. Marianne is docent in hart en nieren. Elke leerling ziet zij als een mens met vele talenten. Ze heeft leerlingen in de leeftijd tussen de 6 en 80 jaar. Zij weet iedereen prachtig, maar vooral met heel veel plezier alle soorten blokfluiten te bespelen.

Marianne: “ Het plezier dat mensen uitstralen als ze muziek maken en zich ontwikkelen is echt de drijfveer bij mijn werk!”

Elke dag een stapje
Of je nou veel of weinig muzikale aanleg hebt, dat is voor Marianne niet zo van belang. Het gaat in haar lessen niet direct om de muzikale “prestaties”, maar vooral om de weg daar naar toe. Elke dag een stapje zetten, hoe klein soms ook, maakt dat je mooi muziek kunt leren maken. Dat gaat natuurlijk niet altijd gemakkelijk en vanzelf! Daar is oefening en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar Marianne helpt iedere leerling (en zo nodig ook hun ouders) bij hun persoonlijke proces. Daarbij maakt ze veel gebruik van haar speciale coachingsvaardigheden, die ze leerde tijdens haar studie bij Novilo.

Marianne vertelt over haar werk bij het Kunstencentrum in Winschoten: “Ik geef al sinds 1999 met veel plezier les bij het Kunstencentrum (voorheen Muziekschool Oost Groningen). Elke donderdag komen kinderen en volwassenen naar de blokfluitlessen die ik geef. Voor de kinderen ontwikkelde ik een speciale beginnerscursus, Blokfluitland, omdat ik merk dat kinderen het beste leren in spelvorm en van elkaar. Dat geeft hen veel plezier. Ook het leiden van blokfluitensemble Rosa Nova voor volwassenen vind ik erg leuk om te doen.”

Paul uit blokfluitensemble Rosa Nova: “Marianne weet ons kundig en gedreven tot steeds mooier samenspel te brengen. Fantastisch!”

En verder...  Marianne heeft een eigen lespraktijk in Zuidhorn: Muziek op Maat en ze is werkzaam bij Ars Musica Friesland. Daarnaast is ze trainer/coach bij Wijsjedeweg waar ze kennis deelt over hoogbegaafd gedrag tijdens de muziekles, aan haar collega muziekdocenten. .

Eleanore Tan - cello

Ik ben geboren in Höxter te Duitsland. Op mijn vierde kwam ik in Nederland te wonen en op mijn zesde ben ik begonnen met cellospelen bij Hans Borstlap, voormalig cellist bij het Gelders Orkest. In de jaren er na, tot mijn 14e,  heb ik veel verschillende docenten gehad doordat we veel verhuisd zijn (binnen en buitenland). Op mijn 14e ben ik toegelaten tot de Sweelinck-Academie van het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert. Hier heb ik ook bij het Nederlands Jeugd StrijkOrkest gespeelt.  Ik vervolgde de bachelor opleiding bij Jan Ype Nota en Michel Strauss aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier heb ik tijdens mijn Bachelor stage gelopen bij Het Noord Nederlands Orkest. Ook heb ik mijn Master aan het Prins Claus Conservatorium bij Jan Ype Nota met succes afgerond. 
Naast mijn reguliere lessen kreeg ik masterclasses van onder Colin Carr, Dmitri Ferschtman, Richard Aaron, Shmuel Magen, Xenia Jankovic, Johan van Iersel Michel Fonteneau. 

Eleanore geeft celloles aan beginners en gevorderden. Wordt het je eerste celloles of speel je al een tijd en ben je toe aan inspiratie en nieuwe uitdagingen? Boek een gratis proefles!

De warme celloklank
De klank van de cello ligt heel dicht bij de menselijke stem en cellospelen is super leuk om te doen. Let eens op de muziek in een film of serie; de cello wordt vaak ingezet bij momenten waar emotie een grote rol speelt. Probeer een keer een proefles en ervaar zelf hoe het voelt om achter de cello te zitten. Heb je vragen of wensen wat betreft muziekkeuze, dan is dat altijd bespreekbaar.

Beginners 
Met een selectie uit het leukste en beste lesmateriaal werk je aan een solide basis en speel je al snel duo’s en liedjes. Je speelt ook etudes, toonladders en voordrachtstukken. Plezier in muziek staat voorop!

Gevorderden
Wil je net dat stapje verder komen in je techniek, je interpretatie of repertoire vergoten? Ik ga graag samen met je de uitdaging aan om je de verdieping in je spel te geven die je zoekt!

Wat doe je in de les?
Het meest belangrijke is een ontspannen houding aan te leren zodat je heerlijk brij kan cellospelen. Ik maak een les plan in overleg met jou wat je graag wilt bereiken. Hier komen verschillende onderwerpen naar voren: Etudes, voordachtstukken, Bach suites, toonladders, presentatie, streektechniek, toonvorming, vibrato, positiespel, duimpositie, intonatie, interpretatie en expressie.

Dit is op zowel solo repertoire als orkest/kamermuziek van toepassing. Ik help je graag mee!

Instrumentenhuur
Als je met lessen begint hoef je nog niet meteen een instrument aan te schaffen. Zeker als je nog niet weet of het wel iets voor je is. Vandaar dat de meeste leerlingen beginnen met een gehuurde viool of cello. Voor kinderen in de groei is dat ook erg praktisch omdat er instrumenten zijn in verschillende maten. Je kunt dus altijd een instrument huren dat past bij je lichaamslengte en handgrootte. En je kunt je viool of cello altijd weer inruilen voor een groter exemplaar.

 

Ina Possel - dans 

Ina danst al sinds zij 4 jaar is en begon op de Amstelveense muziekschool met ballet. Sindsdien is zij niet meer gestopt met dansen. In Amsterdam genoot zij de dansacademie en ze was dan ook te zien aan de zijde van grote namen zoals Lee Towers. Ze heeft onzettend veel ervaring en was ook regelmatig te zien in Ahoy. In 1998 verhuisde ze naar Italië waar zij vele jaren heeft lesgegeven en heeft opgetreden. Lesgeven is een passie van Ina en ze heeft leerlingen van alle leeftijden. Zelf geeft ze aan dat ze dat het leukste vindt. Er is veel afwisseling qua dansstijlen, verschillende leerlingen. Het belangrijkste vindt ze dan ook dat iedereen plezier heeft in de lessen en de technieken van de verschillende dansstijlen leert kennen.  

Wim Niemeijer - drums

Wim is muzikant in hart en nieren. In 1984 studeerde hij cum laude af aan het conservatorium in Groningen. Hij begeleidde bijna alle Nederlandse artiesten, waaronder Marco Borsato, Lee Towers, Anita Meijer en vele andere. Deze rasmuzikant is hét grote voorbeeld voor iedere leerling, want wie wil er nu niet in bekende bands spelen? Inmiddels werkt Wim alweer 44 jaar met veel plezier in Winschoten. 

Ancel Klooster - drums

“Ancel Klooster zat op de muziekschool in Winschoten (het huidige Kunstencentrum), waar hij les had van Wim Niemeijer. Hij studeerde klassiek slagwerk en drums op het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waarna hij het Certificate Program volgde op het Drummers Collective in New York. Hij geeft al jaren les, eerder op muziekscholen in Kampen, Veendam en Groningen. Hij heeft naast het lesgeven altijd veel gespeeld, o.a. in de Provinciale Brassband Groningen (tour Australie), new wave rock met Weekend at Waikiki (clubcircuit NL en Berlijn), Jumping the Blues (NL en Duitsland), coverbands als Springen en Diep Triest en bij de NMB big band (o.a.The Sisters, Lee Towers). Na een periode musicals te hebben gespeeld zoals Chicago en 42'nd Street, nam hij met jazztrio Klatwerk3 inmiddels 6 CD's op. Hij schreef in 2021 het Drum Grillbook, een gestructureerde drum-methode om de techniek en de eigen creativiteit van de leerling te ontwikkelen. De methode wordt uitgegeven bij Hudson Music in New York.”

Hella Balster - dwarsfluit 

Digmon Roovers - gitaar
Digmon is op 8 jarige leeftijd begonnen met gitaarspelen. Op 16 jarige leeftijd speelt hij in zijn eerste band. Verschillende formaties volgen waar hij zowel gitaar, drums als basgitaar in binnen- en buitenland speelt. Digmon wordt toegelaten tot het Conservatorium in Groningen waar hij in 1996 afstudeert. Dan wordt hij gevraagd voor de Five Great Guitars met o.a. Harry Sacksioni, Jan Kuiper, Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg en vele andere gitaarhelden, waarmee Digmon verschillende tournee’s langs de Nederlandse theaters doet.

Naast het spelen in diverse formaties is Digmon werkzaam als gitaardocent bij het Kunstencentrum in Winschoten. Hij is oprichter van het Groningen Guitar College, heeft een bloeiende lespraktijk en is RGM-Master-Practitioner. Digmon geeft verschillende cursussen en workshops waaronder: Gitaar in de Klas, Muziek á la Guildhall en Guitar Power.

Hendrik-Jan de Jong - gitaar 

Ruud Vleij - basgitaar en contrabas

Piet Roovers - gitaar

Piet is groot geworden met muziek; sinds zijn elfde jaar speelt hij gitaar. In 1988 is hij afgestudeerd aan het conservatorium in Zwolle. Net als Digmon heeft ook Piet met veel bekende muzikanten en artiesten gewerkt, zoals: Marco Borsato, Anita Meijer, the Platters, The Trammps en André Hazes. Ook heeft hij in het verleden als gitarist veel sessions begeleid met o.a. Hans Dulfer, Bertus Borgers, Rosa King etc.. We kunnen dus spreken van een zeer ervaren docent die al sinds 1998 werkzaam is bij De Klinker in Winschoten. Piet geeft les in verschillende stijlen zoals: Rock, Funk, Jazz, Fusion, Fingerpicking en klassiek gitaar.
 

Nadia Mourik - gitaar

Ik ben Nadia Mourik en ik ben afgestudeerd in Moskou voor klassieke gitaar. Vanaf mijn zevende ben ik onafscheidelijk geweest van mijn instrument. De afgelopen jaren ben ik mijn interesse gaan uitbreiden tot lichte muziek en flamenco. Mijn lessen pas ik aan de interesses, het niveau en de leeftijden van de leerlingen aan. Behalve dat alles vind ik het belangrijk dat een leerling zijn kennis van muziek kan uitbreiden. Dat wil zeggen: niet alleen favoriete liedjes kunnen naspelen, maar ook begrijpen wat hij/zij doet. Meestal begin ik met eenvoudige muziekstukjes zonder notenschrift en wanneer iemand het instrument begint eigen te maken wil ik graag het notenschrift introduceren. Ik geef les op de locaties Vlagtwedde/Onstwedde en Winschoten (Kunstencentrum de Klinker). De dagen van de week zijn bespreekbaar en afhankelijk van het afstemmen tussen de twee locaties.

Vincent van Ballegooijen - hobo & fagot

Jeroen Jongejan: Keyboard 

Ivar Römer - klarinet & saxofoon

Sinds schooljaar 2022/2023 verzorgt Ivar Römer de lessen voor klarinet en saxofoon bij Kunstencentrum De Klinker. Ivar is een ervaren en gediplomeerd docent, hij geeft les aan jong en oud, beginners en gevorderden.

Dit zegt Ivar over het (leren) bespelen van een instrument:

Nu de digitale wereld ook in de muziek steeds meer ingang heeft gevonden, is het spelen op een echt instrument haast een unicum! Maar weet hoe belangrijk en vervullend dat kan zijn! Het geeft je iets mee voor je hele leven! Muziek is een zaad dat zich in de rest van je leven verder kan ontwikkelen. Voor kinderen, en niet minder voor volwassenen. Erg belangrijk vind ik het beleven van echte levende klanken en het spelen vanuit je gevoel en met fantasie!
Na een gedegen studie op het Prins Claus Conservatorium, het als dirigent leiden van verschillende orkesten, en het decennia lang geven van klarinet en saxofoonlessen, is mijn ervaring enorm verrijkt. Zowel op muzikaal als pedagogisch gebied. Verschillende leerlingen van me zijn zelf weer doorgestroomd naar het Conservatorium, maar iedereen heeft zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en genieten van de muziek.

Een paar speerpunten in mijn lesgeven zijn:
1. Instrumentbeheersing, theoretisch inzicht en muzikaliteit
2. Spelen vanuit het hart en met fantasie
3. Improviseren
4. Samenspel
5. En voor wie dat wil, ook een spirituele verdieping in de omgang met de muziek.

Het mooie van het muziekdocent zijn is dat je leerlingen ontmoet op allerlei niveaus en leeftijden. Mijn jongste leerling is 7 en mijn oudste 72. Muziek beslaat een heel mensenleven! Graag wijd ik jou ook in, in de wereld van de muziek! Schroom niet om een proefles te vragen.

 

Bauke Burghgraef - koper

Wim Westerman: orgel en koper

Peter Cramer - piano 

Ellen Dijkhuizen - piano

Al vele jaren is Ellen als pianodocent actief en daardoor heeft ze veel ervaring gekregen in het lesgeven aan zowel kinderen als volwassenen.
Ellen vindt het een uitdaging om de liefde voor muziek bij de leerling te stimuleren. Met de piano als instrument en zijn uitgebreid repertoire is dit instrument nog steeds een grote bron van inspiratie voor haar. Er is geen instrument waar zoveel muziek voor geschreven is als de piano. Door het aanleren van allerlei pianistische vaardigheden kan de leerling zijn muzikaliteit ontplooien en daardoor met plezier muziek maken.
 

Annemieke van Walsum - viool, schoolorkest en muziek ontdekken 
Op 5-jarige leeftijd kreeg Annemieke haar eerste vioollessen aan de muziekschool in Winschoten. Vanaf haar 14e is ze, naast viool, ook altviool gaan spelen waarvoor ze les kreeg van Kees Dekkers. Bij hem is ze afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen. Na deze studie is Annemieke verder gegaan met lessen bij Bouw Lemkes. Dit heeft geresulteerd in een akte viool. In 2002 heeft ze het studeren wederom opgepakt en heeft de opleiding Schoolmuziek aan het Conservatorium te Groningen afgesloten met een diploma. Ze is naast de viool- en altvioollessen dan ook breed inzetbaar met ondermeer lessen in Algemene muzikale vorming en muzieklessen op basisscholen. Naast het lesgeven speelt Annemieke graag altviool in het Orkest van de Veenkoloniën (VKSO) en is ze altijd in om mee te spelen met mooie en bijzondere projecten.  

 Douwe Kamminga - zang

Hiske Oosterwijk - zang
‘Inhale a peaceful breeze, then exhale the love, calm.’  “Dit is een zin uit één van de teksten die ik heb geschreven, bij de muziek van Alex Sipiagin. Het is mijn  visie op zingen, voor mij is zingen ontspanning en puur plezier. Ik adem in en elke noot en klank die ik  produceer komt met liefde. Als ik zing wil ik het publiek raken, ontroeren, inspireren, vermaken. Om  daar je vak van te maken is een voorrecht, het is het mooiste vak dat er bestaat.”   Hiske Oosterwijk (1989) is jazzvocalist, geboren en getogen in Friesland. Ze studeerde jazz zang aan  het Prins Claus Conservatorium in Groningen en haalde haar bachelor in 2014 en haar master in  2018. Nog tijdens haar studie, in 2013, stond ze in de finale van het Nederlands Jazz Vocalisten  Concours. In 2014 stond ze in de finale van The records – Keep an eye foundation, in 2017 won ze het  Concours de la Chanson en in 2018 stond ze in de finale van de Conservatorium talent award. Hiske heeft een brede muzikale interesse, maar haar hart ligt bij de jazz, contemporary, chansons en  pop & soul. Ze geeft zangles en workshops, componeert haar eigen muziek en schrijft teksten voor  zichzelf en voor anderen. “Het creëren van een verhaal, het delen van mijn eigen levensverhalen, of  het puzzelen op het vinden van de juiste woorden voor het verhaal van iemand anders, vind ik  fascinerend en mooi om te doen.”  Perfect Storm en StereoBass Samen met de Russische bassist Makar Novikov leidt Hiske het project ‘StereoBass’, een formatie van  vijf muzikale vrienden. Hun eerste album ‘STEREOBASS’ is uitbracht op het Russische label Rainy Days  Records. Daarnaast zit Hiske in de band Perfect Storm. Een nieuwe opkomende band uit het Noorden  van Nederland. De muziek kenmerkt zich als progressive rock meets pop en jazz. In 2021 hebben ze  hun debut album – No Air – uitgebracht op Glassville Records.  Wurden (woorden) & Tiidgenoaten (tijdgenoten) Tiidgenoaten is het nieuwe Friestalige project van Hiske Oosterwijk waarin de Friese historische  dichter Gysbert Japicx centraal staat. Ze raakte geïnspireerd door het werk van de dichter en voorzag  een tal van zijn gedichten van nieuwe hedendaagse muziek en schreef nieuwe teksten/muziek  geïnspireerd op zijn werk. Al het nieuwe werk wordt uitgebracht in het voorjaar van 2021 op het  dubbel album – Wurden – Zennez Records, en zal ten gehore worden gebracht in het theater concert  Tiidgenoaten, oktober 2021. Wat nog meer.. Hiske heeft meegewerkt aan vele projecten, achtergrondkoren en heeft veel studiowerk gedaan.  Daarnaast werkte ze samen met de Russisch-Amerikaanse trompettist Alex Sipiagin in het New Path  Quintet, waarmee ze tourde door Europa, Azië en Rusland en twee albums uitbracht. Naast  performen geeft Hiske ook (zang)les; privé, workshops en bij Dansacademie Lucia Marthas. ´Ik ervaar een gedreven, zeer gemotiveerde en hardwerkende muzikant, die altijd meer wil leren en  wil groeien om tot een hoger muzikaal niveau te komen´ - Alex Sipiagin. ´Hiske is stem-technisch zeer sterk, wat duidelijk te horen is in haar performance en  repertoirekeuze, waarin je een flexibele en veelzijdige vocalist ziet´ - Leeuwarder Courant.