Geen hogere btw - Je belast er heel Nederland mee

De voorgenomen btw-verhoging is een extra belasting op jouw cultuur, sport, horeca en media. Het is een extra belasting op je kostbare vrije tijd, op je nieuwsgierigheid, op het toejuichen van je favoriete voetbalteam, op het boek dat je wilt lezen, op je schilderij aan de muur, op je fanfare in de buurt, op een hotelovernachting in het land, op het tijdschrift in de trein, op de kickboksschool in de wijk, en op de krant die je op de hoogte houdt van de wereld om je heen.

Er zijn meerdere externe petities in omloop. Sta jij achter deze boodschap? Onderteken dan één van de- of alle van de volgende petities.

Boekenprijs: 21% btw, een waardeloos idee

Behoud 9% btw voor kunst en cultuur

Behoud het 9% btw-tarief op concert- en festivalkaartjes

Houd kranten, tijdschriften en boeken betaalbaar voor iedereen

Waarom is het belasten van cultuur, sport, boeken, horeca en media een slecht idee?

Het legt een extra belasting op je kostbare vrije tijd, je nieuwsgierigheid en je gezondheid. Sport beoefenen houdt je fysiek fit. Het bijwonen van een concert of voetbalwedstrijd draagt bij aan je mentale welzijn. Een krant of dagblad houdt je geïnformeerd over wereldgebeurtenissen. Een boek lezen vergroot je wereld, ontspant, verrijkt en verdiept en een aangenaam hotelverblijf is onmisbaar voor een geslaagd weekendje weg.

Cultuur: Het verhogen van het btw-tarief is een sluipmoordenaar. Het is een verdekt opgestelde financiële aanslag met grote gevolgen. De verhoging van het tarief maakt kunst, cultuur en creativiteit voor (amateur)beoefenaars en publiek minder toegankelijk en duurder. Het brengt bestaanszekerheid en een normaal inkomen van kunstenaars en artiesten verder in gevaar. Het gaat ten koste van de programmering. Kortom, cultuur wordt voor iedereen duurder en het verarmt de sector.


Wat zijn de financiële gevolgen voor Nederlanders als de btw-verhoging doorgaat?

Het verhogen van het btw-tarief van 9% naar 21% voor cultuur, sport, boeken, media en logies, levert de belastingdienst in totaal ieder jaar 2.165 miljoen euro op. We gaan met z’n allen dus ruim 2 miljard euro extra per jaar betalen.