Films

Events in dit thema

 • De Terugreis

  Op 1 mei is dit een Cineplusfilm!
  Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in een melancholische, maar ook humoristische roadmovie waarin herinneringen, jarenlange liefde en acceptatie van veranderingen centraal staan.
  vr 19 apr
  -
  wo 1 mei

  Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in een melancholische, maar ook humoristische roadmovie waarin herinneringen, jarenlange liefde en acceptatie van veranderingen centraal staan. Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

 • C'è Ancora Domani

  Stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man.
  di 23 apr

  Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s ziekelijke vader in een souterrain woning in een typisch Romeins hofje. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen. Ivano, de patrias familias, hardwerkend om het beetje geld thuis te brengen laat geen gelegenheid voorbij gaan om dit te vertellen, soms minachtend en soms hardhandig. Hij heeft alleen ontzag voor zijn manipulerende vader, voor wie Delia een makkelijke verzorgster is. Het is lente en de familie is opgewonden over de verloving van hun dochter Marcella met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot te ontlopen. Maar alles verandert als Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven; en niet alleen voor zichzelf… 

 • The Old Oak

  Met zijn nieuwste film ‘The Old Oak’ keert tweevoudig Gouden Palm winnaar Ken Loach terug naar Cannes.
  di 23 apr

  The Old Oak is de nieuwe film van tweevoudig Gouden Palmwinnaar Ken Loach (‘I, Daniel Blake’ en ‘Sorry We Missed You’). De Britse filmmaker levert opnieuw een sterk sociaal drama af dat zich afspeelt in de arbeidersklasse van het hedendaagse Engeland. Oprecht, hoopvol en actueel. 

  In een voormalige mijnwerkersstad staat The Old Oak, de laatste kroeg van het inmiddels vervallen plaatsje in Noord-Engeland. De lokale bevolking kan zelf amper het hoofd boven water houden en ziet hun woonplaats steeds verder leeglopen. Kroegbaas TJ hoort zijn mopperende, vaste klanten zwijgzaam aan. Als dan de pub ook nog eens met sluiting wordt bedreigd, zorgt de huisvesting van Syrische vluchtelingen in het stadje voor extra onrust. Maar een onwaarschijnlijke vriendschap brengt de verschillende werelden voorzichtig tot elkaar, met The Old Oak als gezamenlijk middelpunt. In The Old Oak gloort er hoop in het besef dat we het toch samen moeten doen. 

  De film werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Cannes, waar hij zijn wereldpremière beleefde. 

  ‘Ken Loach’s fierce final call for compassion and solidarity’ (The Guardian ★★★★). 

   

   

 • How to have sex

  Met haar energieke, krachtige en tevens confronterende filmdebuut toont de Britse regisseur Molly Manning Walker hoe belangrijk het gesprek rondom consent nog altijd is. Sinds de première op het Festival van Cannes, waar de film werd bekroond met de Un Certain Regard-prijs en de Caméra d’Or voor beste debuutfilm, viel How To Have Sex nog vele malen in de prijzen, onder meer voor de verbluffende acteerprestatie van Mia McKenna-Bruce als Tara.
  do 25 apr

  Energiek debuut en ijzersterke reflectie rond consent, het belang van wederzijdse toestemming bij sex. De eindexamens zitten erop en om dat te vieren vertrekt Tara met haar twee beste vriendinnen op vakantie naar Kreta. Best Holiday Ever! Ze gaan uit, drinken, dansen en flirten. Het moet de vakantie van hun leven worden, maar groepsdruk om ‘het’ voor het eerst te doen zet de verhoudingen tussen de meiden op scherp. De romantiek van ‘sex on the beach’ wordt overschat. Dat het kan schuren, ontdekt Tara.

  Met haar energieke, krachtige en tevens confronterende filmdebuut toont de Britse regisseur Molly Manning Walker hoe belangrijk het gesprek rondom consent nog altijd is. Sinds de première op het Festival van Cannes, waar de film werd bekroond met de Un Certain Regard-prijs en de Caméra d’Or voor beste debuutfilm, viel How To Have Sex nog vele malen in de prijzen, onder meer voor de verbluffende acteerprestatie van Mia McKenna-Bruce als Tara.

   

  'Mia McKenna-Bruce is fantastisch' (VPRO Cinema ★★★★).

  'Schuurt als zandkorrels op intieme plekken' (De Morgen, België ★★★★).

  'Doet precies wat het moet doen' (De Volkskrant ★★★★).

  'Two stars are born with this searing study of consent’ (The Guardian ★★★★★)

 • My Neighbor Totoro

  My Neighbor Totoro (となりのトトロ, Tonari no Totoro, "Mijn Buurman Totoro") is een Japanse animatiefilm uit 1988
  vr 26 apr

  De film My neighbour Totoro begint met de verhuizing van Mei, Satsuki en hun vader, naar een oud (enigszins vervallen) huis op het platteland. Mei en Satsuki verkennen het huis en krijgen schrik van de donkere zolder. Mei ziet de makurokurosuke en slaagt erin een te vangen waardoor haar handen helemaal zwart worden. De oude hospita verklaart dat makurokurosukes in heel oude huizen wonen en vertrekken zodra er mensen in komen. Dit ziet men ook gebeuren.

  Mei speelt de volgende dag op zichzelf. Mei ontdekt de witte Totoro die nog poogt onzichtbaar te worden, maar Mei volgt hem. Midden in het bos onder een heel oude boom ontdekt Mei de heel grote Totoro waar zij ook de naam "Totoro" uit zijn gebrul meent op te maken. Mei dommelt weg.

  In de tussentijd zijn vader en grote zus Satsuki naar Mei op zoek gegaan, en als die haar uiteindelijk vinden vertelt Mei hen over Totoro. Ze lijken haar niet te geloven en Mei rent hen voor naar de plek waar ze hem ontmoet heeft. Er is echter geen Totoro. Vader verklaart dat ze Mei wel geloven, maar dat je niet altijd geluk kunt hebben.

  Dit geluk treft Satsuki wel als ze op een regenachtige avond op vader zijn bus aan het wachten zijn. Totoro komt naast Mei en Satsuki staan en heeft een blad boven zijn hoofd. Satsuki leent hem een paraplu. Totoro geeft Mei en Satsuki een bundeltje met zaden en even later stapt Totoro de katbus in, met paraplu. Daarna komt vader met een andere bus aan, hij had de eerdere bus gemist.

  Mei en Satsuki bezoeken met hun vader hun zieke moeder in het ziekenhuis. Zij is al geruime tijd ziek, en schrijft vaker brieven met de kinderen.

  Mei en Satsuki planten de zaden en houden iedere dag de voortgang van de planten bij. Op een avond ontdekken Satsuki en Mei drie Totoro's die rond hun geplante zaadjes een soort rituele dans uitvoeren. De meisjes doen mee en al snel ontspringen de planten. Er volgt een vlucht met Totoro en ze eindigen in een boom terwijl Totoro een soort fluit speelt. De volgende ochtend blijken de zaadjes maar een beetje uitgekomen.

  Wanneer Mei denkt dat haar moeders toestand is verslechterd, wil ze te voet naar het ziekenhuis gaan om haar te bezoeken. Ze verdwaalt onderweg. Satsuki vraagt om Totoro’s hulp om haar terug te vinden. Hij roept de katbus op, en samen vinden ze haar. Ze reizen vervolgens naar het ziekenhuis en horen daar dat hun moeder juist beter wordt.

  Tijdens de aftiteling ziet men dat de moeder van Mei en Satsuki terug naar huis keert.

 • Garfield (NL)

  Garfield, de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur!
  zo 28 apr
  -
  wo 8 mei

  Tijdens de kidsweek (in de Meivakantie) in De Klinker is er van alles te beleven voor kinderen. De bibliotheek organiseert op maandag 29 april verschillende activiteiten:

  Garfield, de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur! Als zijn vader, de sjofele straatkat Vic, onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval.

 • One Life

  One Life vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered.
  di 30 apr

  Filmliga Oldambt programmeert traditiegetrouw vlak voor 4 en 5 mei een film met een verhaal dat is gerelateerd aan WO II. Dit jaar is dat ‘One life’ een film die het verhaal vertelt het inspirerende, waargebeurde van Sir Nicholas Winton. De inspanningen van deze Britse beurshandelaar aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, zorgden er voor dat meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma 'That's Life!’ hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt. 

 • Civil War

  Civil War is een intrigerende actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert.
  wo 1 mei
  -
  wo 8 mei

  Civil War is een intrigerende actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk - het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen. Civil War laat niet alleen de fysieke conflicten op het scherm zien, maar brengt ook de diepere, onderliggende problemen aan het licht die hebben geleid tot de ontwrichting van het ooit zo trotse land.

 • Inshallah a boy

  Een 30-jarige weduwe in Jordanië vecht voor haar erfenisrechten in een patriarchale maatschappij waarin het hebben van een zoon een verschil maakt.
  di 7 mei

  Nawal en haar man Ahmad proberen al een tijd een tweede kind te krijgen. Als Ahmad plotseling in de nacht overlijdt krijgt ze niet echt de tijd om te rouwen want ze raakt verwikkeld in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager Rifqi. Volgens Jordaanse wetten heeft de familie van de echtgenoot namelijk recht op een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Ook blijken eigendomsbewijzen niet goed beschreven te zijn. Uit wanhoop om haar huis en haar leven met haar dochtertje te behouden, verzint ze een list om daarmee de rechtsprocedure uit te stellen en haar leven te ordenen. Geïnspireerd door ware gebeurtenissen.

  'Mooie nuances en solide acteerwerk' (VPRO Cinema ★★★★).

  'Overtuigt als sociaal drama' (Trouw ★★★★).

  'Ontroerend en vaak ook humoristisch drama' (De Volkskrant ★★★★).

 • The Fall Guy

  The Fall Guy is geïnspireerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 80. Winston Duke (Black Panther-franchise) en de voor een Oscar® genomineerde Stephanie Hsu (Everything Everywhere All at Once) zijn ook in de film te zien.
  vr 10 mei
  -
  wo 15 mei

  Oud-stuntman David Leitch, regisseur van de blockbusters Bullet Train, Deadpool 2, Atomic Blonde en Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw en producent van John Wick, Nobody en Violent Night, presenteert met The Fall Guy zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Deze hilarische en spectaculaire actiethriller met een echte sterrencast is een ode aan actiefilms en de hardwerkende, ondergewaardeerde mensen die ze mogelijk maken. Colt Seavers, gespeeld door de voor een Oscar® genomineerde Ryan Gosling (Barbie, La La Land, Drive), is een door de wol geverfde stuntman die een jaar geleden om fysieke en mentale redenen uit het wereldje is gestapt. Maar hij zal toch weer in actie moeten komen als de ster van een grote Hollywood-productie vermist wordt, een film die bovendien geregisseerd wordt door zijn ex Jody Moreno, gespeeld door Golden Globe-winnaar Emily Blunt (Oppenheimer, A Quiet Place-films, Sicario). Terwijl de meedogenloze producent (Emmy-winnaar Hannah Waddingham; Ted Lasso) de vermissing van hoofdrolspeler Tom Ryder (Golden Globe-winnaar Aaron Taylor-Johnson; Bullet Train) voor de studio en de pers geheim probeert te houden, voert Colt de meest waanzinnige stunts uit om Jody weer voor zich te winnen – wat nog niet bepaald wil lukken. Maar de verdwijning van de filmster wordt steeds mysterieuzer en Colt raakt verstrikt in een duister, misdadig intrige, waardoor hij het grootste gevaar uit zijn stuntcarrière zal moeten trotseren. The Fall Guy is geïnspireerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 80. Winston Duke (Black Panther-franchise) en de voor een Oscar® genomineerde Stephanie Hsu (Everything Everywhere All at Once) zijn ook in de film te zien.

 • Evil does not exist

  Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld.
  di 14 mei

  Betoverende slow cinema van de maker van Drive My Car, over de strijdlijn tussen de moderne beschaving en de natuurlijke wereld.

  Takumi en zijn dochter Hana wonen in het dorpje Mizubiki nabij Tokio. Zoals de generaties voor hen leiden ze een bescheiden leven in harmonie met de natuur. Als op een dag bekend wordt dat er plannen zijn om een glamping vlakbij het huis van Takumi te bouwen met gevolgen voor hun watervoorziening, ontstaat er onrust onder de bewoners. De komst van de glamping zal de vreedzame gemeenschap en omliggende natuur voorgoed veranderen en heeft hevige gevolgen voor het leven van Takumi. 

  De film won op het filmfestival van Venetië vorig jaar de Grote Juryprijs en de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek.  

   

  In de pers:

  'Prachtige, contemplatieve film' (VPRO Cinema ★★★★)  

  'Onheilspellend slotakkoord' (NRC ★★★★)

  'A prose poem' (The Guardian ★★★★)

  Hamaguchi Ruysuke bouwt een eigenzinnig kaartenhuis op een vertrouwd fundament: de botsing tussen dorps natuurleven en stedelijke gehaaidheid

  Een film die nog lang blijft naspoken in je hoofd' (De Filmkrant)

 • Green Border

  ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid.
  di 21 mei

  In deze film zit een pauze!

  ‘Green Border’ (Publiekswinnaar Internationaal Film Festival Rotterdam) gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa. Een actueel drama gesitueerd in de moerassige bossen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, waar vluchtelingen als speelballen tussen de EU en Wit-Rusland letterlijk heen en weer worden gegooid. In die verraderlijke bossen, die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Urgenter kan een film anno 2024 niet zijn.

  In de pers: 

  In Green Border word je deelgenoot van het abjecte steekspel met vluchtelingen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen en zie je waar demonisering toe leidt zonder je vertrouwen in de mensheid te verliezen’ (NRC ★★★★).

  In Green Border zijn vluchtelingen pionnen in een afschuwelijk, politiek spel’ (Trouw ★★★★).

   ‘Vluchtelingendrama dat nog lang nazindert. Regisseur Holland werpt een dam op tegen onverschilligheid Een sterk pleidooi voor empathie’ (De Standaard, België).

 • La Chimera

  Excentriek en melancholisch verhaal van Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice) met een knipoog naar klassieke Italiaanse cinema. Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. 
  di 28 mei

  In deze film zit een pauze!

  Excentriek en melancholisch verhaal van Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice) met een knipoog naar klassieke Italiaanse cinema. Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. 

  Arthur, meesterlijk gespeeld door Josh O'Connor, is een jonge, aan lager wal geraakte  Engelse kunsthistoricus met een voorliefde voor oude beschavingen. Samen met zijn vrienden verdient hij de kost met het leegroven van Etruskische graven en de verkoop van kunstvoorwerpen aan rijke verzamelaars op de zwarte markt. In La Chimera begint hij, gekweld door zijn verloren grote liefde Beniamina, een zoektocht om zichzelf en een voor eeuwig verdwenen verleden te redden.

  In de pers:

  'Onweerstaanbaar schelmenverhaal' (VPRO Cinema ★★★★). 

  'Schiet recht het hart in' (De Volkskrant ★★★★).

  'Bustling and teeming with life' (The Guardian ★★★★★).

  Het is de pure romantiek van dromers en schimmenjagers die betovert; aards en geestverruimend, aanlokkelijk en wreed (Filmkrant).

 • Dream Scenario

  Uitzinnige en prettig gestoorde zwarte komedie met Nicolas Cage van Kristoffer Borgli, de regisseur van ‘Sick of Myself’. Een vermakelijke, creatieve en prikkelende satire op ‘celebrity culture’ met heerlijk hallucinante scènes.”
  do 30 mei

  Uitzinnige en prettig gestoorde zwarte komedie met Nicolas Cage van Kristoffer Borgli, de regisseur van ‘Sick of Myself’. Een vermakelijke, creatieve en prikkelende satire op ‘celebrity culture’ met heerlijk hallucinante scènes.”

  Doodgewone professor en eenzame loser Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt van de ene op de andere dag een viral celebrity wanneer hij plots verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om. Studenten komen eindelijk naar zijn lessen, hij wordt gevraagd voor grote brand deals en de relatie met zijn vrouw is nog nooit zo goed geweest. Maar dan nemen de nachtelijke verschijningen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries. 


  In de pers:

  'Hilarische scènes' (VPRO Cinema ★★★).

  'Surrealistische tragikomedie vol slimmigheden' (NRC ★★★★).

  'Nicolas Cage is at his very best' (The Guardian ★★★★)

  'Slimme komedie waarin Cage ‘de man van onze dromen’ speelt. Dat begint vrolijk, maar de droom verwordt al snel tot een machtig interessante nachtmerrie' (Filmkrant)

 • Les Indésirables

  Na de Oscarnominatie voor zijn internationaal bejubelde debuutfilm ‘Les Misérables’ toont regisseur Ladj Ly met zijn nieuwe film ‘Les Indésirables’ opnieuw een opruiend, diep persoonlijk en krachtig politiek verhaal van een gemeenschap die worstelt zijn plaats te vinden in de maatschappij.
  di 4 jun

  Na de Oscarnominatie voor zijn internationaal bejubelde debuutfilm ‘Les Misérables’ toont regisseur Ladj Ly met zijn nieuwe film ‘Les Indésirables’ opnieuw een opruiend, diep persoonlijk en krachtig politiek verhaal van een gemeenschap die worstelt zijn plaats te vinden in de maatschappij. 

  Na de plotselinge dood van de burgemeester wordt Pierre, een idealistische jonge dokter, aangesteld om hem te vervangen. Hij is van plan het beleid van zijn voorganger, die ervan droomde de orde in de volksbuurt te herstellen, voort te zetten. Haby, een jonge vrouw die in een van de vervallen torenflats onder Pierres gezag woont, wil niet dat haar familie uit de buurt wordt verdreven waar ze opgroeide. 


  In de pers:

  'Genuanceerd en urgent' (VPRO Cinema ★★★).

  'Magistrale verbeelding van uitzichtloosheid' (De Volkskrant ★★★)

 • Un Métier Sérieux

  Een overtuigende en humoristische film over de uitdagingen van het leraarschap. Met een sublieme cast van Franse topacteurs, waaronder François Cluzet , Adèle Exarchopoulos , en Vincent Lacoste.
  di 11 jun

  Een overtuigende en humoristische film over de uitdagingen van het leraarschap. Het is een nieuw schooljaar op de middelbare school en Pierre, Meriem, Fouad, Sophie, Sandrine, Alix en Sofiane vormen een toegewijde en hechte groep leraren. Ze krijgen gezelschap van Benjamin, een jonge vervangende leraar die geld nodig heeft om zijn studie te betalen. Zonder enige vooropleiding of ervaring komt hij erachter dat het een zware baan is. Al snel komt hij terecht in een lastige situatie met één van zijn leerlingen. Gelukkig laten zijn behulpzame en toegewijde collega’s hem niet in de kou staan en ontdekt hij dat de passie voor lesgeven nog bestaat. 

  Na de wereld van de geneeskunde te hebben verkend, belicht regisseur Lilti nu de wereld van het onderwijs. De uitdagingen waarmee leraren worden geconfronteerd, zoals een gebrek aan middelen, het afbrokkelen van gezag en de balans tussen werk en privé – brengt hij overtuigend realistisch maar ook met humor en een zekere luchtigheid naar voren. Het sublieme spel van zijn vaste cast van Franse topacteurs waaronder Cluzet (Intouchables), en Adèle Exarchopoulos (La Vie d’Adèle) en Lacoste, geven de film een onweerstaanbare charme. 

 • The Peasants

  Wervelende, unieke en beeldschone film van de makers van ‘Loving Vincent’ over een boerenmeisje die in het Polen van de 19e eeuw haar weg probeert te vinden.
  di 18 jun

  Wervelende, unieke en beeldschone film van de makers van ‘Loving Vincent’ over een boerenmeisje die in het Polen van de 19e eeuw haar weg probeert te vinden. Wanneer het vrijgevochten boerenmeisje Jagna gedwongen wordt te trouwen met de veel oudere rijke boer Boryna, moet ze haar liefde voor zijn zoon Antek loslaten. Haar leven wordt steeds meer een strijd voor haar eigen onafhankelijkheid in een dorp vol jaloezie, roddels, vetes en een diepgeworteld patriarchaat. 

  De makers lieten zich voor hun nieuwe film wederom inspireren door kunstwerken. In deze verfilming van het Nobelprijs voor de Literatuur-winnende boeken Chlopi van Władysław Reymont zijn de handgeschilderde beelden gebaseerd op werken uit de 19e en 20e eeuw van Poolse kunstenaars als Józef Chelmonski, Ferdynand Ruszczyc en Leon Wyczólkowski. 


  In de pers:

  Een delicate, soms bijna onwerkelijke film’ (NRC ★★★).

 • Scrapper

  Scrapper is een levendig, vrolijk, fantasierijk verhaal en het speelfilmdebuut van muziekvideoregisseur Charlotte Regan die de film schreef en regisseerde.
  di 25 jun

  De twaalfjarige Georgie woont na het overlijden van haar moeder in haar eentje in een buitenwijk van Londen. Ze heeft het prima naar haar zin in haar eigen wereld. Geld verdient ze door fietsen te stelen met haar vriend Ali (Alin Uzun), en ze houdt de maatschappelijk werkers van zich af door te doen alsof ze samenwoont met haar oom, Winston Churchill. Aan dit zelfstandig leventje komt een einde wanneer plotseling Jason opduikt, die zichzelf voorstelt als haar vader. Laat Georgie hem toe en gaat ze de realiteit onder ogen zien, of houdt ze vast aan haar eigen gecreëerde wereld? Scrapper is een levendig, vrolijk, fantasierijk verhaal en het speelfilmdebuut van muziekvideoregisseur Charlotte Regan die de film schreef en regisseerde. De film ging in première op Sundance Film Festival 2023, waar hij de Grote Juryprijs won in de World Cinema competitie, en kreeg 14 nominaties voor de British Independent Film Awards. Ook werd de film op de European Film Awards bekroond met de Young Audience Award. 


  In de pers:

  'Droevig en grappig tegelijkertijd' (VPRO Cinema ★★★★).

  'Het ontvouwt zich zoals je verwacht' (NRC ★★★).

  'Campbell is een natuurtalent' (De Volkskrant ★★★).

  'Brims with energy, ideas and colour' (The Guardian ★★★★) 

 • Together 99

  In Together 99 komt een groep zeer verschillende individuen, die in 1975 in een commune genaamd Together leefden, opnieuw bij elkaar om vierentwintig jaar na de oprichting van de commune de balans op te maken.
  do 27 jun

  In Together 99 komt een groep zeer verschillende individuen, die in 1975 in een commune genaamd Together leefden, opnieuw bij elkaar om vierentwintig jaar na de oprichting van de commune de balans op te maken. Het is inmiddels 1999 en Klasse en Göran zijn de enige twee overgebleven leden van de groep. Om hun lusteloosheid wat te temperen, nodigt Klasse voor Görans verjaardagsfeest stiekem de voormalige leden van de commune uit. Terwijl de vrienden van vroeger op een veelbewogen avond bijpraten, komen zowel oude littekens als nieuwe hoopvolle verhalen aan het licht. 

  De film is een scherpe ensemblekomedie over de desillusie van de middelbare leeftijd, een levensfase waarin de ideologische en seksuele zekerheden van vroeger zijn weggevallen. Het resultaat is een ontroerend, bitterzoet portret van blijvende spijt en gefrustreerde verlangens met veel humor. Een zeer vermakelijke film om de zomerstop van de filmliga mee in te luiden!