Filmliga Winschoten/Oldambt - gevarieerd aanbod van mooie films

Iedere dinsdagavond en de laatste donderdag van de maand programmeert de Filmliga Winschoten/ Oldambt een film in samenwerking met De Klinker. Ook worden door De Klinker zelf regelmatig films voor jong en oud geprogrammeerd.  Het actuele filmprogramma is te vinden op de website van De Klinker.

Lid worden van de Filmliga?
Bent u filmliefhebber en bezoekt u regelmatig een filmvertoning op de dinsdagavond in De Klinker? De loont het om lid te worden van de Filmliga Winschoten/Oldambt.  

U bent een heel jaar lid voor een contributie van slechts € 10,00 per persoon. Leden van de filmliga genieten een korting van 36% op de toegangsprijs voor films vertoont in het Filmhuis op dinsdagavonden. De toegangsprijs voor leden is € 7,00. Niet-leden betalen € 11,00. Als u regelmatig naar het Filmhuis gaat, heeft u uw contributie al na drie films ‘terugverdiend’! De contributie wordt jaarlijks geïnd via automatische incasso.

Aanmelden als Filmliga-lid
Om u op te geven als lid stuurt u een e-mail naar filmligaoldambt@kpnmail.nl. Vermeld daarin uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer. Zodra uw aanmelding voor het lidmaatschap binnen is, krijgt u een bevestiging en wordt u ingeschreven als lid. Vervolgens wordt uw ledenpas aangemaakt en krijgt u deze toegezonden.

Programma
Het programma met de films voor de komede periode ziet u hieronder.

 • Il buco

  di 27 sep

  In 1961 maakt een groep onverschrokken wetenschappers een expeditie naar de ongerepte Italiaanse regio Calabrië. Verborgen in het Pollino-gebergte ligt een nog niet in kaart gebrachte grot. Voor het eerst verkennen zij de bodem van de maar liefst zevenhonderd meter diepe Abisso del Bifurto. Gadegeslagen door een oude schaapherder zakken de speleologen langzaam de donkerte in. Waar de herder de omgeving op zijn duimpje kent, tasten zij letterlijk in het duister. Door steentjes en brandend papier naar beneden te gooien, proberen ze te zien en horen hoe diep de afgrond is. Met Il Buco herschept regisseur Michelangelo Frammartino (Le Quattro Volte) op meesterlijke wijze een expeditie naar het binnenste van de aarde waar de tijd stilstaat en mens en natuur samenvloeien. Het levert een unieke bioscoopervaring op, waarmee Frammartino een visuele hommage brengt aan het prachtige Calabrische landschap. Il Buco ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar de mystieke schoonheid van de film bekroond werd met de Juryprijs. 

  In 1961 maakt een groep onverschrokken wetenschappers een expeditie naar de ongerepte Italiaanse regio Calabrië. Verborgen in het Pollino-gebergte ligt een nog niet in kaart gebrachte grot. 

 • Grutto!

  De Reis van onze Nationale Vogel
  wo 28 sep

  Het verhaal van de grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Deze intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd. En we ontmoeten de mensen die hij ontmoet. Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Pas als het regenseizoen start probeert hij een graantje mee te pikken. Het klimaat verandert. En door droogte, overstromingen en andere weersextremen is het leven voor de rijstboeren zwaar. Daar komt de grutto ook nog bij; en zijn gesnoep aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Want Nederland is de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. Deze documentaire vertelt het magistrale verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. Een indrukwekkende reis in tijd en ruimte waarin vogels én boeren hun best doen om te overleven. 

  Het verhaal van de grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? 

 • Supereroi

  do 29 sep

  Supereroi van regisseur Paolo Genovese (Perfetti sconosciuti) vertelt de liefdesgeschiedenis van de tegenpolen Anna en Marco. Zij is een impulsieve cartoonist; hij is een natuurkundeprofessor die ervan overtuigd is dat alles een verklaring heeft. In hun relatie wisselen tederheid en gevechten, leugens en affectie en geheimen en bedrog elkaar af. Je hebt superkrachten nodig om je hele leven van elkaar te kunnen houden, dat weten Anna en Marco maar al te goed.  


  'Vol parallellen en symbolische omkeringen' (VPRO Cinema ★★★☆☆). ‘Een heerlijke Italiaanse lovestory’ (TV Krant ★★★★☆). De dialogen zijn gevat en aangenaam intelligent (SAAR Magazine ★★★★☆) 
  'Twee superhelden die met de liefde stoeien' (NRC ★★★☆☆).  

  Je hebt superkrachten nodig om van elkaar te houden.

 • Nowhere special

  di 4 okt

  Nowhere Special is een indringend en lief Brits drama over een vader die een belangrijke keuze moet maken voor de toekomst van zijn zoontje. John (James Norton) is een 35-jarige alleenstaande glazenwasser in Noord-Ierland die de zorg heeft over zijn zoontje Michael van vier. John heeft echter niet lang meer te leven, dus gaat hij op zoek naar de perfecte ouders voor Michael. Hij denkt te weten wat hij zoekt en weet zich gesteund door het adoptiebureau, maar het perfecte gezin lijkt niet te bestaan. Toch moet John tot een beslissing komen. Wat is een goede ouder en wie is het beste voor Michael? Samen ontdekken ze dat je op je gevoel moet vertrouwen. Nowhere special is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De chemie tussen James Norton als John en Daniel Lamont als de vierjarige Michael is fenomenaal. De film van Umberto Pasolini raakt diep en zindert lang na. Tijdens Film by the Sea werd Nowhere Special dan ook bekroond met de publieksprijs. 

  Nowhere Special is een indringend en lief Brits drama over een vader die een belangrijke keuze moet maken voor de toekomst van zijn zoontje.

 • Kokon

  di 11 okt

  Nora, een 14-jarige stille waarneemster heeft zich altijd onzichtbaar gevoeld. Op feestjes, op school, bij het zwembad en op visites. De Berlijnse tiener besteedt normaliter haar tijd met haar grote zus, die veel uitbundiger is en een andere denkwijze dan Nora heeft. Haar grote zus geeft alleen maar om haar uiterlijk, het versieren van jongens en sociale media. Maar Nora heeft haar eigen visie op de wereld, en als ze Romy ontmoet, voelt ze zich eindelijk niet meer onzichtbaar. De lucht lijkt blauwer en Nora’s lichaam veranderd. Ze voelt zich een rups die klaar is voor haar metamorfose: ze kruipt eindelijk uit haar cocon om een prachtige vlinder te worden. 

  'Een levendig, gevoelig portret' (VPRO Cinema ★★★★☆). 'Geeft op een frisse, eigenzinnige manier invulling aan de coming-out' NRC (★★★★☆). 'Een rauw maar lief verhaal over zelfontdekking in de puberteit' (de Filmkrant). 

  Deze film is geprogrammeerd in samenwerking met belangenbehartigingsorganisatie Regenboog Oldambt. 

  Nora heeft haar eigen visie op de wereld, en als ze Romy ontmoet, voelt ze zich eindelijk niet meer onzichtbaar. 

 • Lunana

  A yak in the classroom
  do 13 okt

  De jonge Bhutanese leraar Ugyen wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen, brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen. De film kreeg in 2021 een Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

  ‘Lunana zit vol prachtige beelden van het Bhutanese hooggebergte’ (De Volkskrant ★★★☆☆). ‘Een liefdevolle film uit het koninkrijk Bhutan’ (Dagblad Trouw ★★★★☆). ‘Tijdloos bestaan met mooie zang bovenin het Himalaya gebergte (FilmTotaal ★★★★☆). ‘Een ode aan de levensstijl van de bergbewoners van Bhutan’…’Tussen prachtige natuurbeelden wordt een klassiek verhaal verteld over een stadse leraar die zijn mening bijstelt na een ontmoeting met gastvrije dorpelingen’ (NRC).

  De jonge Bhutanese leraar Ugyen wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken.

 • Mes frères et moi

  di 18 okt

  De 14-jarige Nour woont in een volksbuurt in het zuiden van Frankrijk. Hij staat op het punt een zomer door te brengen vol plagerijen van zijn oudere broers, de zorg voor zijn zieke moeder en een taakstraf schilderwerk. Terwijl hij bezig is met schilderen in een schoolgebouw ontmoet hij Sarah, een operazangeres die daar een zomercursus geeft. Het blijkt een ontmoeting die hem helpt ontsnappen aan de oplopende spanningen thuis en uiteindelijk nieuwe horizonten voor hem zal openen. 

  ‘Een warmbloedige, innemende film over het leven in een achterstandswijk. De tussen realisme en modern sprookje balancerende film maakt de pijn van het zich los worstelen uit een weliswaar warm, maar ook benauwend milieu, bij vlagen ontroerend voelbaar’ (De Filmkrant). 

  ‘De zomer van Mes Frères, et Moi is er eentje van de stralende zon en schurende zandkorrels. Hoe verleidelijk en amusant de introductie ook mag zijn, tegelijkertijd zit dit opgroeidrama vol sluimerend wanhoop en verdriet dat gaandeweg naar de oppervlakte wordt geduwd’ (FilmTotaal ★★★★☆). 

  De 14-jarige Nour woont in een volksbuurt in het zuiden van Frankrijk. Hij staat op het punt een zomer door te brengen vol plagerijen van zijn oudere broers, de zorg voor zijn zieke moeder en een taakstraf schilderwerk.

 • Decision to leave

  di 25 okt

  Decision to Leave van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook (Old boy, The Handmaiden) is een spannend, sensueel detectiveverhaal. Met humor en melancholie schept Park Chan-Wook een romantische, intrigerende thriller. De ijverige detective Hae-Joon (Park Hae-Il) onderzoekt de verdachte dood van een man die van een berg is gevallen. Seo-Rae (Tang Wei), de weduwe van de man, lijkt niet erg rouwig om het verlies. Hae-Joon heeft zijn bedenkingen, maar raakt in de ban van deze ongrijpbare vrouw. Is ze echt zo onschuldig als ze lijkt, of is Hae-Joon haar volgende prooi? Hij neemt geen risico en vertrekt naar een andere stad... Decision to Leave heeft een ingenieuze plot en ziet er schitterend uit.  

  ‘Gorgeously and grippingly made’, aldus The Guardian die de film 5 sterren toebedeelde. Op het Filmfestival in Cannes won Park Chan-Wook dan ook de prijs voor de Beste Regie. 

  Decision to Leave van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook (Old boy, The Handmaiden is een spannend, maar sensueel detectiveverhaal. Met humor en melancholie schept Park Chan-Wook een romantische, intrigerende thriller.

 • Mothering Sunday

  do 27 okt

  Mothering Sunday is een intrigerend en eigentijds Brits drama rond Jane Fairchild, het dienstmeisje van een aristocratische familie, dat zich tot gelauwerd schrijfster ontwikkelt. Regisseur Eva Husson maakte een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. Met Odessa Young als Jane, en daarnaast Olivia Colman (The Father), Colin Firth (Supernova) en Josh O’Connor (The Crown).  

  Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens. De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster. Mothering Sunday werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes. De film vertelt meer dan je ziet en vangt de emotie in magistrale beelden. Met een bijrol van Glenda Jackson. 

  ‘ Excelleert in zintuigelijke sensuele ervaring’ (De Volkskrant  ★★★★☆) 

  Mothering Sunday is een intrigerend en eigentijds Brits drama rond Jane Fairchild, het dienstmeisje van een aristocratische familie, dat zich tot gelauwerd schrijfster ontwikkelt. Regisseur Eva Husson maakte een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. 

 • Drii Winter

  di 1 nov

  In een afgelegen bergdorpje in de Zwitserse Alpen wordt de jonge liefde tussen Anna en Marco op de proef gesteld. Anna komt uit het dorp en heeft een dochter uit een eerdere relatie, terwijl Marco een buitenstaander is uit het laagland die door de bergboeren is ingehuurd om het ruige land te bewerken. Samen ervaren ze de vreugde van de nieuwe liefde en de nabijheid van familie. Maar wanneer Marco plotseling de controle over zijn doen en laten begint te verliezen en zich grillig gaat gedragen ontstaat er spanning in de dorpsgemeenschap. Gedurende de wisseling van de seizoenen en de hardheid van het bestaan, vecht Anna om een liefde te behouden waarvan ze gelooft dat zelfs de dood die kan overtreffen. Een aangrijpende film over liefde, schuld, boete en vergiffenis. 

  Drii Winter, de tweede speelfilm van de Zwitserse regisseur Michael Koch, kreeg op het Filmfestival van Berlijn 2022 een speciale vermelding van de Jury van de competitie films.  

  Een aangrijpende film over liefde, schuld, boete en vergiffenis.