Filmliga Winschoten/Oldambt - gevarieerd filmaanbod voor een breed publiek

Al bijna dertig jaar programmeert Filmliga Winschoten/Oldambt een gevarieerd aanbod van zogenaamde arthouse films. Dat zijn de veelal wat artistiekere, minder commerciële films dan die in reguliere bioscopen worden vertoond. 

Wekelijks vertoont Filmliga Winschoten/Oldambt, in samenwerking met De Klinker, een film op de dinsdagavond in de grote zaal. Tevens wordt er iedere laatste donderdag van de maand ook een film geprogrammeerd door de filmliga. 

Ook De Klinker zelf programmeert films voor jong en oud. Het complete, actuele filmprogramma vind je op deze website.

Lid worden van Filmliga Winschoten/Oldambt
Ben je filmliefhebber en bezoek je regelmatig een filmvertoning van de Filmliga? Dan loont het om lid te worden van de Filmliga Winschoten/Oldambt. Je bent een heel jaar lid voor een contributie van slechts € 10,00 per persoon. Leden van de Filmliga genieten een korting van 26% op de toegangsprijs voor films vertoont op dinsdagavonden en de laatste donderdag van de maand. De prijs voor leden is € 7,00. Niet-leden betalen € 9,50. Ga je regelmatig naar films van de Filmliga, dan heb je de contributie al na vier films ‘terugverdiend’! De contributie wordt jaarlijks geïnd via automatische incasso.

Aanmelden als Filmliga-lid
Om je aan te melden als lid stuur je een e-mail naar filmligaoldambt@kpnmail.nl 
Vermeld in je mail je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer. Zodra je aanmelding voor het lidmaatschap binnen is, krijg je een bevestiging en word je ingeschreven. Vervolgens wordt je ledenpas aangemaakt en krijg je die vanuit De Klinker toegezonden.

 

 • She Said

  di 31 jan

  Spannend drama gebaseerd op de bestseller van New York Times-journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey die decennia van seksuele intimidatie en aanranding in Hollywood onthulde. In 2017 publiceerden het tweetal een verhaal dat de wereld zou veranderen. Ze legden het misbruik en seksueel wangedrag van filmmagnaat Harvey Weinstein bloot en doorbraken daarmee een jarenlange stilte rond seksueel geweld in Hollywood. 

  Dit drama van Maria Schrader (I’m Your Man, Unorthodox) volgt de journalisten die volhardden in hun zoektocht naar de waarheid en belicht de moed van de slachtoffers die zich meldden om een serieverkrachter te stoppen. Het werk van Kantor en Twohey was medeverantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging.

  She Said is een eerbetoon aan onderzoeksjournalistiek en past in de traditie van films als All The President’s Men en Spotlight. Zoe Kazan en Carey Mulligan vertolken prachtige rollen als de enorm geëngageerde verslaggevers die hun weg door een labyrint van juridische complicaties, geheimhoudingsovereenkomsten en doodsbange getuigen wisten te vinden.

  Een pamflet voor de vrouwelijke stem (★★★★☆ De Volkskrant)

  A sensitive, emotionally astute film (★★★★☆ The Guardian, GB)

  She Said is een eerbetoon aan onderzoeksjournalistiek en past in de traditie van films als All The President’s Men en Spotlight.

 • Vortex

  di 7 feb

  Het leven is een kort feest dat snel vergeten is. Vortex vertelt het verhaal van een ouder echtpaar. In hun Parijse flat zorgt ‘vader’ (vertolkt door Dario Argento), terwijl hij schrijft aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films, voor zijn dementerende echtgenote (een rol van Françoise Lebrun).

  Noé draagt zijn nieuwe film op aan alle mensen ‘wier hersenen het sneller zullen laten afweten dan hun hart’. In Vortex laat hij het verscheurende, isolerende effect van dementie op een bijzonder inventieve manier zien. In split screen volgen we als kijker een naamloos ouder koppel. De film werd door zowel de pers als het publiek lovend ontvangen.

  Veruit de meest ontroerende film uit Noé’s carriere (★★★★☆ Dagblad De Morgen, België)

  Het echte drama is voorbij de kaders in het beeld  (★★★★☆ NRC)

  A work of wintry maturity and real compassion (★★★★★ The Guardian, GB)

   

  Deze film heeft een pauze!

  Regisseur Gaspar Noé (Irréversible, Climax) verrast met dit intieme drama in split screen over een oude schrijver en zijn dementerende echtgenote.

 • Rose

  di 14 feb

  In de herfst van 1997 neemt Ellen haar zus mee op een busreis naar Parijs. De schizofrene Inger woont in een inrichting, maar met de juiste medicatie kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip naar de Franse hoofdstad maakt Inger geen geheim van haar ziekte. Maar niet alle medereizigers kunnen haar brutale gedrag en soms wat grove uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze haar reisgenoten in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Terwijl Ellen en haar echtgenoot hun handen vol hebben aan het wispelturige gedrag van Inger, weet ze geleidelijk aan toch iedereen voor zich te winnen en wordt het een memorabele reis.

  Regisseur Niels Arden Oplev verzekerde zich voor ‘Rose’ van een Deense sterrencast, bekend van series als ‘The Killing’, ‘Borgen’ en ‘The Legacy’. De film was eerder dit jaar een enorme publiekshit in de Deense bioscopen.


  Eenvoudig pleidooi voor compassie (★★★☆☆ NRC)

  Deense feelgoodfilm met in de hoofdrol Sofie Gråbøl (The Killing) als een schizofrene vrouw die tijdens een busreis naar Parijs haar medereizigers inschakelt voor een bijzondere zoektocht.

 • The Son

  di 21 feb

  Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rit te krijgen. Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was. Maar zijn alle goedbedoelde zorgen genoeg om Nicholas te helpen? 

 • De Acht Bergen

  do 23 feb

  Meeslepende verfilming van de gelijknamige prijswinnende bestseller van Paolo Cognetti over de bijzondere vriendschap tussen stadsjongen Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen.

  De twaalfjarige Pietro woont in de grote stad, maar de zomers brengt hij met zijn ouders door in de bergen, waar hij bevriend raakt met Bruno, de enige jongen in het dorp. Hun relatie wordt echter verstoord als Pietro’s vader Bruno wil meenemen naar de stad om hem naar school te laten gaan. Niet alleen Pietro verafschuwt het idee dat Bruno een stadsjongen wordt, ook Bruno’s vader is mordicus tegen.

  Twintig jaar later zijn ze verschillende wegen ingeslagen: Pietro heeft de wereld rondgezworven als documentairemaker, terwijl Bruno in de bergen is achtergebleven. Als Pietro terugkeert naar de bergen om een oude hut te renoveren, krijgt hij ook opnieuw contact met Bruno.

  Deze zacht meanderende, weemoedige film is een ode aan de vriendschap, maar gaat ook over relaties en het vermogen tot liefhebben. De film is geregisseerd door Felix van Groeningen (De Helaasheid der Dingen, Beautiful Boy) en zijn partner Charlotte Vandermeersch, die eerder al meeschreef aan het scenario voor The Broken Circle Breakdown.


  Deze film heeft een pauze!

  Van het Belgische regieduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, Helaasheid der Dingen). Naar de internationale, prijswinnende bestseller Le Otto Montagne van Paolo Cognetto.

 • Plus que jamais

  di 28 feb

  De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren. Op zoek naar antwoorden stuit Hélène op een Noorse blogger die ernstig ziek is en zijn situatie met humor beschrijft. In een opwelling reist ze naar het Hoge Noorden om hem te ontmoeten en met zichzelf en haar lot in het reine te komen. Dit indrukwekkende drama van regisseur Emily Atef werd in Cannes vol lof ontvangen vanwege de visueel imponerende beelden en het sterke samenspel van Vicky Krieps en Gaspard Ulliel. 


  Prachtig en intiem (★★★★☆ Dagblad Trouw)

  Fraai liefdesdrama met een zwart randje (★★★★☆ VPRO Cinema)

  Een indrukwekkende film over sterven (★★★★☆ NRC)

  'Plus que jamais' is een intiem en ontroerend verhaal over liefde, loslaten en de vrijheid om eigen keuzes te maken.

 • The Lost King

  di 7 mrt

  Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na een bezoek aan de vertoning van het Shakespeare stuk ‘King Richard’, krijgt de altijd ongeziene Philippa Langley compassie voor de - in de geschiedenisboeken beschreven - barbaarse koning. In haar strijd naar gerechtigheid voor Koning Richard lll, krijgt Phillipa een visioen over waar de restanten van het lichaam van de koning zich zouden bevinden, onder een parkeerplaats in Leicester. Ze bijt zich vast in het onderzoek, wat leidt tot veel onbegrip in haar omgeving. Experts en academici reageren sceptisch op haar ideeën, maar Philippa zet door en met succes.

  The Lost King is het waargebeurde levensverhaal van een vrouw die weigerde om genegeerd te worden en ‘s lands grootste geschiedeniskenners bevocht, om hen zo te confronteren met hun visie op een van de meest controversiële Koningen van de Engelse geschiedenis.