Studio Oostrum & Marcel van den Broek

Matangi Quartet

Canto Ostinato Strings Attached
zo 5 mrt 14:30 uur - 15:45 uur
zo 5 mrt
14:30 uur - 15:45 uur
  • zo 5 mrt
    14:30 uur - 15:45 uur
    Met pauzedrankje
    Kleine Zaal

In 2023 is het honderd jaar geleden dat Simeon ten Holt werd geboren. Hij componeerde zijn beroemdste werk ‘Canto Ostinato’ – letterlijk vertaald: hardnekkig lied – op zo’n manier dat elke vertolking een bijzonder karakter krijgt. Hij liet de uitvoeringsmogelijkheden vrij, waardoor de muzikale keuzes gemaakt worden tijdens de uitvoering, net als bij improviseren. De Matangi’s koersen door het stuk en staan voortdurend met elkaar in verbinding. Spanning en ontspanning creëren een verlangen dat zich ontlaat in diepe emotie. 

Het Matangi Quartet heeft Gerard de Bruyne gevraagd om bij deze concerten live te komen tekenen. Daarbij laat hij zich inspireren door de uitvoering van Matangi. De tekeningen worden geprojecteerd op een groot scherm achter het kwartet. Zo is elk concert niet alleen een nieuwe muzikale ervaring, maar ontstaat er telkens ook een nieuw beeldend kunstwerk.

Matangi 
Het Haagse Matangi is in vierentwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. Wat de musici bindt, is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid naar andere muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire en naar onverwachte samenwerkingen. Acteur/rocker Jim de Groot, die eerder de real-life soap ‘100 jaar samen’ over Matangi maakte, gaat vanaf januari 2023 de Matangi’s weer volgen in opmaat naar hun 25 jaar jubileum in 2024.

Het kwartet bracht in de afgelopen jaren ook een serie succesvolle CD’s uit. Hun album Outcast uit 2022, een ode aan drie muzikale dwarsliggers zoals Valentin Silvestrov, is genomineerd voor de prestigieuze International Classical Music Awards 2023 (ICMA).

Naast de programma’s en tournees rondom het werk van Simeon ten Holt is het kwartet in 2023 o.a. te zien in Stop de Tijd met o.a. Martin Fondse en Vrouwkje Tuinman en Romance met Nikola Meeuwsen. Op 11 en 12 maart presenteert Matangi haar eigen (Un)Heard Festival in Korzo Den Haag waar de Nieuw-Zeelandse componist John Psathas centraal staat.

Matangi Quartet
Maria-Paula Majoor - viool
Karsten Kleijer - altviool
Arno van der Vuurst - cello
Afwisselend Sedna Heitzman, Dmitry Ivanov, Arthur Rusanovsky – viool

 

Neem voor rolstoelplaatsen contact op met de kassa via: kassa@indeklinker.nl of 0597-700270.