Het Tellerlikker Festival biedt een drempelloos en gratis programma met amateurs en beginnende professionals voor jong en oud uit het Oldambt! Velen begonnen de eerste stappen naar het podium bij het Kunstencentrum (voorheen muziekschool) en deze is organisator van het festival.  

In en rond de Klinker zijn op zaterdagmiddag 5 gratis workshops beeldende kunst (graffiti, druktechniek en verf) en een scala aan muziekoptredens: ensembles van het Kunstencentrum, twee koren, een jeugdfanfare, een big band, looporkest en brass band en zaterdagavond indie-pop, rock, rap en jazz.

Op zondagmiddag concerteren leden van zes regionale blaasorkesten o.l.v. dirigent en koperdocent Bauke Burghgraef met de Provinciale Brass Band Groningen in de Grote Zaal en is de opmaat naar de eindpresentatie van community art project Gronings Vuur te zien in de Kleine Zaal. 

Iedereen is van harte welkom!

Programma Zaterdagmiddag

Workshops beeldende kunst, dans, koren & ensembles

 

The Blue Barge

Plein | 13:00 - 17:00 uur | Gratis

Cultuurhuis de Klinker werkt twee jaar samen met het kunstproject The Blue Barge van In het spoor van De Ploeg (www.inhetspoorvandeploeg.nl). Het project The Blue Barge omvat activiteiten (zoals workshops en lezingen) die geïnspireerd zijn op De Blauwe Schuit. Deze clandestiene uitgeverij, met Hendrik Nicolaas Werkman als vaste drukker, is het initiatief van drie Winschoters. Dominee August Henkels, klassieke talen docent Adri Buning en chemicus Ate Zuithoff besluiten eind 1940 tot het drukken van rijmprenten. In de loop van WO2 laat de uitgeverij 40 uitgaven verschijnen.

Op het Tellerlikker Festival verzorgt Het Grafisch Museum workshops drukken met Werkmantechnieken. Sander Koning werkt met de punkband Kilroy aan een Poetry Hack en treedt op. Stadsgids Koos Akkerman neemt bezoekers mee op een Blauwe Schuit stadswandeling vanaf de Klinker over Joodse en kunstenaarsverzet verhalen en we bieden info over een Blauwe Schuit vaarroute en fietsroute met de RoutAbel-app. Hugo Engwerda en Timo Meester gaan met oude spandoeken van De Klinker op het plein aan de slag met een graffiti workshop. 

Wie wil kan zich aanmelden via Kunstencentrum de Klinker voor vervolg workshops en lezingen die de Blue Barge organiseert in en rond de Klinker. 

Streetart demonstratie - De Blauwe Schuit remix

Hugo en Timo zijn grafisch ontwerpers die met één been in de street art staan. Zij laten zich bij het maken van een werk op het Tellerlikker festival inspireren door het 100 jaar oude surrealisme van Max Ernst (een tijdsgenoot van H.N. Werkman). In het surrealisme spelen abstracte droombeelden en het onderbewuste een belangrijke rol. Zij combineren dit met hedendaagse street art technieken. Hugo en Timo zullen een geveldoek van theater de Klinker remixen tot een hedendaags surrealistisch The Blue Barge street artwork. Zij zien een verwantschap met H.N. Werkman en de Werkmantechniek wanneer zij iets anders met het geveldoek doen dan waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was.   

Elja Tour (Groninger Museum)

Plein | 13:00 - 17:00 uur | Gratis

Groninger Museum Tour: Maak, doe en verwonder je in het minimuseum 
Het Groninger Museum trekt eropuit! Bekijk hier alvast de leuke animatie.

Een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum reist door de provincie, inclusief een bezoek aan het Tellerlikker Festival. Het Groninger Museum werkt samen met de ELJA Foundation om kinderen en jongeren op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. In het minimuseum gaan kinderen en jongeren samen met museumdocenten aan de slag met een creatieve workshop. Naast het bezoeken van festivals is het minimuseum de komende 2 jaar ook te vinden op verschillende basisscholen en middelbare scholen, culturele centra, buurthuizen en andere evenementen in Groningen.  

Het thema van de tour is ‘A Better Place’. Met dit onderwerp gaan we samen met kinderen en jongeren aan de slag om na te denken over hoe je van je eigen omgeving een betere plek kan maken.  
De Groninger Museum Tour is een aanloop naar de Kinderbiënnale in 2024, waar het thema ook ‘A Better Place’ zal zijn. De Kinderbiënnale is een interactieve kunsttentoonstelling waar kinderen een actieve rol spelen in de totstandkoming van de expositie. Kinderen en jongeren die het minimuseum bezoeken tijdens het Tellerlikker Festival, krijgen een vrijkaartje voor de Kinderbiënnale! 

Kinderen die na de workshop nog niet klaar zijn met maken, doen en verwonderen, kunnen meedoen met het ambassadeurstraject. Dit traject biedt kinderambassadeurs de mogelijkheid om samen te werken, ideeën te delen en actief deel te nemen aan projecten van kunstenaars die betrokken zijn bij de Kinderbiënnale. 

Meer informatie over de Groninger Museum Tour vind je hier

 

Koperen Kees: Museumdrukkerij op wielen: De DRUKTEMAKER 
De DRUKTEMAKER is de museumdrukkerij op wielen van GRID Grafisch Museum Groningen; daarin bevinden zich museumobjecten én materialen voor workshops in grafische technieken. Op het Tellerlikkerfestival vertellen we je graag meer over de workshopserie Hart onder riem, onderdeel van het kunstproject The Blue Barge. We demonstreren de technieken van Hendrik Nicolaas Werkman en natuurlijk kun je ook zelf aan de slag!

De Blauwe Schuit wandeling (6 km) o.l.v. stadsgids Koos Akkerman – start:  14.00 uur

Tijdens De Blauwe Schuit wandeling laat stadsgids Koos Akkerman je kennismaken met Joodse verhalen en verhalen over het lokale (kunstenaars-)verzet. Dat doet hij aan de hand van de eerste ‘suite’ van de Chassidische Legenden, die kunstenaar en drukker H.N. Werkman in 1942 voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit maakt.  Aan de hand van de tien prenten wordt op meerdere plekken haltgehouden. Bij iedere stop geeft de stad Winschoten een van haar oorlogsverhalen prijs.

De Blauwe Schuitwandeling wordt op het Tellerlikkerfestival ten doop gehouden. Vanaf 30 september 2023 is de route gratis te downloaden. Ga voor meer informatie naar www.inhetspoorvandeploeg.nl 


Streetband De Klinkers

Plein | 13:00 - 17:00 uur | Gratis

Streetband “De Klinkers” wordt gevormd door leden van C.M.V. “De Harmonie” en muzikanten die voorheen bij de muziekvereniging hebben gespeeld. Enthousiasme en gezelligheid is de basis voor “De Klinkers”.

Dit geldt zeker niet alleen voor de optredens van “De Klinkers” maar ook voor de repetities die regelmatig worden gehouden om nieuw repertoire in te studeren en daarnaast het bestaande repertoire te onderhouden. Het repertoire is toegankelijk en veelzijdig, van populaire meezingers, golden oldies, schlagers tot aan speciaal voor “De Klinkers” gearrangeerde nummers.

Ina Possel demodans

Plein | 13:00 - 17:00 uur | Gratis

Wil je niet alleen in de studio bezig zijn met dans, maar ook regelmatig het podium op? Dat kan bij de Demogroep van de Afdeling Dans in het Kunstencentrum De Klinker.

De demogroep oefent danstechniek en werkt toe naar optredens en demonstraties bij voorstellingen en evenementen. Op dit moment is er een show- en demogroep voor kinderen vanaf 8 jaar. De groep wordt begeleid en getraind door dansdocente Ina Possel.

Als je deel wordt van een demogroep werk je behalve aan de techniek van diverse dansstijlen aan het instuderen van verschillende choreografieën voor optredens en shows. Het is de bedoeling dat je met de demogroep regelmatig gaat optreden in de regio.

Kamerkoor Arti Vocali

Foyer | 13.15 - 14:00 uur | Gratis

“Arti Vocali” vertaalt zich als “de kunst van het zingen”. Het koor is opgericht in 1986 en heeft een mooie staat van dienst opgebouwd op het gebied van concerten van grote werken van bekende componisten zoals bijvoorbeeld Bach, Mozart, Buxtehude, Händel en Haydn, naast Engelse koormuziek voor speciale kerkelijke vieringen als Evensongs e.d.

Vlak na de coronaperiode was de samenstelling en omvang van het koor nogal gewijzigd, maar na diverse optredens in 2022 en een zeer geslaagd concert in de Marktpleinkerk in februari 2023 zit het koor weer “in de lift”.  Door de instroming van nieuwe, enthousiaste zangers zijn de muzikale mogelijkheden zelfs toegenomen.  Op dit moment werken we o.a. aan een volgend concert in de Marktpleinkerk in februari 2024 met diverse Anthems van Händel. Hierbij kunnen nog zangers(essen) aansluiten!

Tango Trio Corrientes

Theatercafé | 14:00-14:30 & 15:00-15:30 uur | Gratis

Tango Trio Corrientes bestaat uit Noémi Lak (viool), Klaas van Dijk (piano) en Harry Dijkstra (bandoneón). Tijdens het Tellerlikkerfestival zullen zijn allerlei smaken Argentijnse muziek laten proeven. Van klassieke tango's tot tango wals en van Tango Nuevo (van o.a. Astor Piazzolla) tot milonga's. De piano zorgt hierbij vaak voor een ritmische basis, maar neemt ook regelmatig de melodie voor zijn rekening. De viool klinkt soms klassiek, soms zigeunerachtig en kan door diverse effecten verrassen. De bandoneón bestaat eigenlijk uit twee verschillende instrumenten. Zo klinkt de ene helft bijna als een cello, terwijl de andere een scherpe klank heeft.

Kilroy

Kleine Zaal | 14:30-15:00 uur | Gratis

De Winschoter punkband Kilroy werkt, samen met bandcoach Sander Koning, aan hun zelfgeschreven muziek. Hun liedjes zijn een schreeuwend manifest van onmacht, verzet tegen de norm en boosheid over onrecht. Ze spelen tijdens Tellerlikker een set in de Kleine Zaal. 

Duo: Peter Cramer (piano) en Eleanore Tan (cello)

Foyer | 14:30-15:00 uur | Gratis

Docent Kunstencentrum Peter Cramer (piano) had vanaf 1994 een duo met cellist Maarten Boasson en trad op als duo in binnen- en buitenland. In het buitenland heeft het duo onder meer concerten gegeven in New York, Wenen en Parijs. Na het overlijden van zijn collega heeft hij lang niet in deze vorm opgetreden. Tot 2021 toen hij een concert gaf met docente cello Eleanore Tan van het Kunstencentrum ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de muziekschool.

Eleanore Tan werd op haar 14e aangenomen bij de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam en studeerde bij Jan Ype Nauta en Michel Strauss aan het Prins Claus Conservatorium. Tegenwoordig  geeft zij elke woensdag les in de Klinker en speelt de rest van de week met het Noordpool Orkest en vele andere projecten in binnen- en buitenland. Het repertoire van het duo omvat zowel bekende klassieke sonaten als minder bekende stukken.



Jeugdorkest CMV De Harmonie

Foyer | 15:30-16:00 uur | Gratis

CMV De Harmonie is een eigentijds fanfareorkest die op diverse plekken haar muziek ten gehore brengt. Het orkest geeft zaal- en buitenconcerten en werkt mee aan kerkdiensten. Het fanfareorkest en het jeugdorkest speelt uiteenlopende stijlen muziek, van pop tot klassiek en van koraal tot jazz. Ook geeft De Harmonie regelmatig een thematisch concert met passende muziek. En het orkest heeft een Sfeer en gezelligheid zijn voor de leden van CMV De Harmonie de bepalende ingrediënten. Deze twee voorwaarden vormen samen de basis voor de muziek die het orkest maakt.


 

Just Us3

Theatercafé | 16:00-16:30 & 17:00-17:30 uur | Gratis

De Oost-Groningse Jolien Folkerts en Nick Strobos treden al een aantal jaren samen op als coverband. Al eerder waren Nick Strobos en Jolien Folkerts te horen op het Tellerlikker Festival. Onder begeleiding van akoestische gitaar geeft het zangduo een eigen draai aan diverse nummers van nog diversere artiesten. In het najaar van 2022 kwamen ze in contact met de Westerwoldse Josien Bakker, die het duo Just Us zo nu en dan ‘Just Us3’ maakt.”

Jolien Folkerts – zang
Josien Bakker – zang/gitaar
Nick Strobos – zang/gitaar




Marta Popovici: Ebb&Flow

Foyer | 16:30-17:00 & 17:30-18:10 uur | Gratis

Marta Popovici is een Roemeense zangeres/componist en woont in Groningen. Ze schrijft R&B, soul, nu-jazz and trip-hop sonic. Haar warme toon en intieme interpretatie zijn factoren die haar optredens kenmerken. Met veel ruimte voor creativiteit en introspectie.

In Roemenië brak ze door als een van de meest veelbelovende jazzstemmen van haar generatie. Marta Popovici & On The Fly begon in 2018 en bracht haar debuut album Round Dance in 2022 uit. Onlangs studeerde ze af aan het Prins Claus Conservatorium.

The excellent singer Marta Popovici is one of the most promising voices of the new generation that makes up the contemporary Romanian jazz scene. The On The Fly project, which she founded in 2018, is based on jazz music stylistics and is a lively and fresh expression of the young local generation, combining the musical tradition of this genre with modern sounds such as soul, r&b, neo-soul, trip-hop.” - JazzPort.cz

Marcel Park - piano

Bogdan Tanase - gitaar

JT Hwang - bass

Gabi Matei - drums

Programma Zaterdagavond  

Kunstencentrum bands (van poprock tot hiphop)

Big Band Big Time

Theatercafé | 18:10 - 19:20 uur | Gratis

De docenten van Kunstencentrum de Klinker geven les aan meer dan 100 leerlingen uit de gemeente Westerwolde. Big Band Big Time uit Westerwolde bestaat uit 18 veelal jeugdige muzikanten en gedreven bestuurders. Samen met leden van orkesten en een opleidingsorkest Small Time barstte het 2015 bijna uit haar voegen van energie en speelplezier.

Eens per drie weken repeteert het orkest tegenwoordig in Groningen onder leiding van Toine Wetereings. Wegens tijdelijke afwezigheid van Toine zal Harry van der Laan op het Tellerlikker Festival het stokje overnemen en zijn debuut maken als big band dirigent.

Behalve een rhythm sectie bestaat de band uit saen, trompetten en trombones. De muziek is afwisseld jazz, pop, rock, funk, big band en latin. Met verrassende solisten en gevarieerde gasten staat de band garant voor geweldige optredens. Tijdens het vooraanstaande Grolsch international Jazz Festival Enschede gooide het orkest hoge ogen.



ALLOWAY

Kleine Zaal | 20:15 - 21:15 & 21:40 - 22:40 uur | Gratis

Deze formatie begon als band van het Kunstencentrum in 2008. Zanger Rob Scholtens werd gevraagd door vijf muziekschoolleerlingen en bandcoach Harry van der Laan. Daarna ging het snel met de band en al snel waren ze zelfstandig te boeken. Na het vertrek van saxofonist Tariq kwam er een tweede gitarist.

ALLOWAY is tegenwoordig een zeskoppige formatie. Zij maken van elk optreden een feest. Niet alleen het aantal nummers is groot, maar ze spelen ook een zeer gevarieerd repertoire. Voor iedereen, van jong tot oud, bieden zij een hele avond vol entertainment gecombineerd met een wervelende show.

ALLOWAY staat voor plezier, enthousiasme en natuurlijk kwaliteit. Bruiloft, festival, theater, kleinschalig optreden in een kroeg of feesttent, zij zorgen voor een onvergetelijke avond. De voetjes gaan gegarandeerd van de vloer.

Roni Dot

Foyer | 19:30 - 20:15 & 21:00 - 21:45 uur | Gratis

Roni Dot zou graag geboren zijn in een ander tijdperk. Ze groeide op in Tel Aviv, maar verlangde altijd naar het Amerika van de jaren 1980 of het Parijs van de jaren 1930. Deze inspiraties klinken door in theatrale electropop sound. Haar laatste album “Flamingo Pink” verscheen in de lente van 2023 en combineert gedachtevolle teksten met pop melodieën die haar eigen bitterzoete stijl kenmerken. Met lovende recensies treedt ze sinds 2022 op tijdens het Ros Laub Fesival( Vornbach, DE), Altona Festival (Hamburg, DE) en Gluren bij de Buren (Den Haag).

Waan van de Dag

Foyer | 22:15 - 23:00 uur | Gratis

Waan van de Dag, een oer-Hollandsche traditie, sinds mensenheugenis gebezigd tot in alle uithoeken van de wereld. De vleesgeworden Waan - Jan Bart Leeuw (Bass), Arnoud Berkepas (Vocals & samples) en Joost van Soest (Drums) - hekelt de hysterie van het heden. Groovend energieke live hiphop met vleugjes funk, jazz, reggae en punk. Alledaags ongewoon. 

Programma Zondagmiddag

Blaasmuziek & Gronings Vuur

Presentatie Gronings Vuur

Kleine Zaal | 16:00 - 17:00 uur | Gratis

Iedere gemeente kreeg van Gronings Vuur een jaar lang een culturele aanjager. Deze verbinder brengt culturele, sociale en maatschappelijke organisaties dichter bij elkaar, gaat op zoek naar de verhalen van inwoners en zoekt deelnemers voor de culturele productie. In de gemeente Oldambt is dat sinds half november 2022 Berny Jansema, muzikant en theatermaker uit Heiligerlee. Gronings Vuur werkt samen met De Rijdende Popschool en regisseur Isil Vos en heeft in februari en maart 2023 inwonersgesprekken gevoerd met Oldambtsters. Dat waren de bijeenkomsten Brandstof en Vonk. Op 12 april hadden we de eerste presentaties en verschenen de Zuurstof verhalen op de website.  


Provinciale Brass Band Groningen + gasten

Grote Zaal | 15:30 - 17:00 uur | Gratis

In Oldambt en Westerwolde zijn zes blaasorkesten. Crescendo Wedde en Nieuw Leven Winschoten spelen ter gelegenheid van het festival met leden van de Harmonie Winschoten, Prins Hendrik Scheemda, Excelsior Bellingwolde en DOK Blijham met de Provinciale Brassband Groningen (PBG) onder leiding van koperdocent van de Klinker en dirigent Bauke Burghgraef. De werken zijn ‘’Music Experience’’ en de ‘’Langstrump Samba’’.

De PBG is opgericht in 1980 te Groningen. Doel was om talentvolle muzikanten in de provincie Groningen de mogelijkheid te bieden om op een zo hoog mogelijk niveau brassbandmuziek te maken. De band is samengesteld uit een evenwichtige mix van amateur- en professionele musici. Sinds 1986 acteert de band in de kampioensdivisie van de Nederlandse Brassbandkampioenschappen. Op 27 oktober 2018 behaalde de PBG het Nederlands kampioenschap in de kampioensdivisie in TivoliVredenburg te Utrecht. Andere successen die de band in de loop der jaren heeft behaald zijn het winnen van het WMC in 1988, het behalen van het Nederlands kampioenschap in 2002 en 2015. 

Speciaal voor PBG schreef Arend Gerds ‘Monolith’, een indrukwekkende verklanking van het Groninger Forum. Bij PBG klinkt brassbandmuziek op topniveau. Vocaliste en Kunstencentrum zangdocent Hiske Oosterwijk voegt een vleugje jazz toe aan het muzikale kleurenpalet.