Het Tellerlikker Festival in Winschoten is uitgegroeid tot een in Noord-Nederland en Duitsland bekend theater- & muziekevenement rond actieve en passieve amateur cultuurparticipatie in de podiumkunsten. 

Het culturele festival podiumkunsten legt in 2022 de focus op het bereiken van alle doelgroepen en disciplines. Het festival is daarom losgekoppeld van de seizoenspresentatie van theater De Klinker en markeert de start van het culturele seizoen. Er is aanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen, gezinnen en ouderen. In de disciplines muziek, dans, theater, musical, circus en meer. Uit alle geledingen van de samenleving in Oldambt en daarbuiten. 

Een drempelloos programma voor jong en oud kan een belangrijke impuls geven aan de culturele wereld. Kijken, luisteren en zelf bezig is het fundament van het culturele leven. Met programmering door culturele amateurverenigingen uit de regio aangevuld met voorstellingen in de beide zalen, de foyer en het Theatercafé. En ruimte voor alle cultuurliefhebbers uit de gemeente om zich met eigen aanbod te profileren.  

Iedereen is van harte welkom!

Programma Zaterdagmiddag

Op zaterdagmiddag staan educatieve activiteiten van de bibliotheek, het kunstencentrum, filmhuis en het theater centraal. De activiteiten vinden door het gehele gebouw plaats. In de Grote zaal, Rabozaal en Theatercafé zijn gratis optredens te zien, maar let wel: kaarten reserveren is noodzakelijk! Op het plein is er een stroepkrijtmat (vanuit het Jeugd Sport- en Cultuurfonds) voor onze kleinste bezoekers.

Tellerlikkermarkt Cultuuraanbieders Oldambt:
Foyer | 13.00 - 16:00 uur | Gratis
Vanaf 13 uur vind u demotafels in de foyer als culturele markt met het aanbod van Kunstencentrum en het Cultuurplatform Oldambt. Stichting Leergeld en Jeugd Sport en Cultuur Fonds geven informatie over de mogelijkheden voor financiële ondersteuning voor lessen en instrumenthuur in 2022. 

Om 15 uur starten alle proeflessen Kunstencentrum op afspraak via kunstencentrum@indeklinker.nl.

Theatercafé | 13:00 - 16:00 uur | Gratis
In het theatercafé zijn in de middag afwisselend muzikale optredens te horen van blokfluitensemble Rosa Nova en Kira Dekker & Rick Orsel.

Het ensemble Rosa Nova bespeelt alle soorten blokfluiten, van de grote contrabas tot de bekende sopraan en de kleine sopranino. De muziek is heel divers: barokmuziek, tango’s, 16e eeuwse consortmuziek, volksmuziek uit allerlei windstreken, etc.

Singer-songwriters Kira Dekker en Rick Orsel zingen en spelen gitaar. 

Sodom Billy
Kleine Zaal |
13:00 & 15:00 | Gratis
Het Kunstencentrum heeft vele bands die met een coach leren samenspelen. De muzikanten van SODOM BILLY spelen  diverse instrumenten en na wat jaren met een bandcoach van De Klinker gingen deze vier muzikanten zelf verder met Rockabilly on Steroids band die vanaf 2022 de podia bestormt! 

Programma zaterdagavond  

Kinderdisco: 
Kleine zaal | 19.30 uur | € 5,00 incl. drankje en lekkers
In de kleine zaal een gave kinderdisco voor kids van 7-12 jaar met een lichtshow van Marco Nicolai en aan de draaitafels DJ Ina Possel. Want onze docent ballet, dans en tap was in haar jeugd vaak te vinden achter de draaitafels en heeft nog geen afscheid willen nemen van deze passie. Onze lichttechnicus heeft een liefde voor lichtshows die hij graag deelt met de discogangers. 

Kamerorkest van het Noorden - Mahler IV: 
Grote zaal | 20.15 uur | Gratis
Na een succesvolle concertserie Intieme Mahler 1, brengt het jonge en dynamische Kamerorkest van het Noorden in coproductie met Stichting Nieuwlicht opnieuw op intieme wijze een symfonie van Gustav Mahler. Dit keer de prachtige 4e (mét sopraansolo), die ons een bespiegeling gunt op de tijd waarin we leven.  

Waar in de vorige serie de 1e Symfonie van Gustav Mahler kortgezegd handelt om de overwinning van het licht op het donker (en daarmee symbool stond voor onze worsteling met de corona-crisis) is het overstijgende karakter van de 4e Symfonie een “affectionate nostalgia for better times, for an ‘age of innocence.’” Mahler heeft op zijn persoonlijke manier universele innerlijke conflicten in muziek weten om te zetten, waarvan de beleving tijdloos en nog steeds actueel is. Centraal thema is het verlangen naar een ‘tijd van onschuld’.

De symfonie wordt niet uitgevoerd met groot orkest op een groot podium in een traditionele concertzaal, ver weg en op een voetstuk. Nieuwlicht en Kamerorkest van het Noorden kiezen voor een radicaal andere vorm door de symfonie uit te voeren met slechts één musicus per partij. Hierdoor komen vele lijnen en subtiele details aan het licht die in een ‘normale’ uitvoering ondersneeuwen. Maar het grootste verschil is dat je als publiek dicht op de huid van de uitvoerenden zit, waardoor je direct meer betrokken raakt bij de uitvoering.

Programma Zondagmiddag

Zondagmiddag presenteren vele amateurkunstverenigingen uit Winschoten en omgeving zich in de voorstelling Spezie!. Daarnaast zullen Minka Zaal en Bart Westerveen liedjes ten gehore brengen.

Minka Zaal & Bart Westerveen
Theatercafé | 14:00 & 15:00 | Gratis
In ‘Als je wil’ nodigen liedjesschrijvers Minka Zaal en Bart Westerveen elkaars stemmen, stijlen en verhalen uit in hun Nederlandstalige liedjes. Het resultaat is een vluchtige voorstelling die alle kanten opwaait, bijeengehouden door rode draadjes van zijde en zwaartekracht. In ‘Als je wil’ isde intuïtie leidend - als je je verdwaald voelt ben je thuis.

Spezie!
Grote Zaal | 16:00 | Gratis
De Klinker brengt kunstenmakers, dansers, muzikanten en leden van culturele verenigingen uit de gemeente Oldambt bijeen voor een avontuurlijke en experimentele voorstelling voor en door jong en oud.

Gedichten van J.C. Bloem gecombineerd met muziek van Joni Mitchell. De big band van Noordpool Troupe gecombineerd met het symfonieorkest Educa Symfonia. Deze eigen productie van het Tellerlikker Festival is voor nieuwsgierige ogen en oren. Voor makers uit de amateurkunst die over hun eigen voorliefde en club heen toewerkten naar een pop-up voorstelling die eenmalig wordt uitgevoerd. Een majorette met een rockabillyband, een symfonieorkest met een rapper, een dichtwerk op rolschaatsen en een balletdanseres die acteert. Verwacht het onverwachte. Nieuwe muziek en ervaringen door onverwachte combinaties. En een chemische reactie als cultureel en sociaal cement voor de Oost-Groninger samenleving. In het Gronings: Spezie!

Deze voorstelling is ontwikkeld in lokale werkplaatsen door deelnemers uit regionale organisaties als Toneelvereniging Vita Nova, de Slag bij Heiligerlee, Educa Symfonia, Prins Hendrik Scheemda, Jongerencentrum ’t Spoor en Theaterlab van Kunstencentrum de Klinker naar een concept van Harry van der Laan (Kunstencentrum de Klinker/producent), Reinout Douma (Noordpoolorkest/Noordpool Troupe) en Els Buseman (Cultuurplatform Oldambt).

Educa Symfonia speelt bijvoorbeeld met meer pop en rock gerichte blazers van Noordpool Troupe als onderdeel van de voorstelling Spezie!  Dit educatief orkest uit Oost Groningen repeteert wekelijks op vrijdagavond onder leiding van de jonge enthousiaste dirigent Joël Smits.