Anita Meis

Ode aan de Ro-d-Ys in de Klinker is groot feest der herkenning

Twee avonden zat De Klinker vol publiek voor een eerbetoon aan de Ro-d-Ys. Samen met initiatiefnemer Diederik Nomden, Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra bracht De Klinker deze productie ten tonele. Een vol programma waarin muziek en verhalen over de Ro-d-Ys elkaar afwisselden. De vrijdag werd opgeluisterd door een bezoek van de staatssecretaris van OC&W Fleur Gräper. Ook moest de burgemeester van Pekela goed kijken, zag hij daar nou de beelden van de Ro-d-Ys uit zijn Pekel staan? Speciaal voor deze gelegenheid heeft Marten Grupstra de bronzen hoofden van de heren meegenomen naar De Klinker. Gedurende de hele avond stonden zij vooraan op het toneel, als onderdeel van de show.  


© Anita Meis

Voor deze voorstelling heeft zanger en muzikant Diederik Nomden de samenwerking opgezocht met zanger en muzikant Ralph Mulder, beide afkomstig uit deze streek. Zij hebben zich muzikaal ondergedompeld in het oeuvre van de Ro-d-Ys en speelden deze avond diverse nummers. Diederik Nomden; "Ik denk dat de avond de juiste snaar heeft geraakt. De combinatie van de muziek, de beelden en de verhalen bracht de mensen terug naar de tijd die ze hebben meegemaakt of stiekem graag hadden willen meemaken."  

Naast Nomden en Mulder deden mee: Kees Schaper op drums, P.J.M. Bond op toetsen en David Corel op basgitaar. Eveneens keerde Jacob ter Veldhuis, ook wel bekend als JacobTV terug naar hier, voor een drietal nummers. Na een goede veertig jaar, waarin hij van alles wereldwijd heeft gedaan, pakte hij zijn dwarsfluit weer op om mee te spelen bij de band waar hij zo graag bij had willen spelen, maar destijds door zijn vader van werd weerhouden. Bij het laatste nummer 'Winter Woman' kwam zangeres Annet Hesterman op. Als jonge vrouw zong ze een poosje bij de Ro-d-Ys en nam ons met haar stem mee terug naar de jaren ’60.  
  
 
© Anita Meis

De muziek werd afgewisseld door verhalen en anekdotes uit dit tijdperk en interviews met mensen die er intensief of zijdelings mee te maken hadden. Wiebe Klijnstra, schrijver van het eerder verschenen boek ‘Ro-d-ys Anytime’ had een verhaal samengesteld dat werd ondersteund door veel archiefbeeld, samengesteld door Annemieke Klijnstra en afgespeeld door Oldambts' eigen popprofessor Wessel Gernaat. Te gast waren onder andere fan van het eerste uur Kor Langerhuizen, George Dommering en later Rob de Nijs over Dommering, de roemruchte speelplek van de band. Hennie Lemein vertelde over de officiële fanclub en Jurrie Zomer over zijn broer manager Wim Zomer. Fotograaf Greeth Smith vertelde over haar werkzaamheden in die tijd en hoe ze van fotograaf verloofde van drummer Bennie Groen werd en later ook nog GoGo danser. Dat werd meteen opgepakt met het nummer ‘Bad bad babe’, met een choreografie van Jessica Klaassens van F2Dance met dansers: Meike, Bente, Noa, Jessica, Myrthe en Micklin op het nummer ‘Don’t Touch’. Eppe Bodde, zanger van de Jesters gaf tijdens het programma en na afloop acte de presence met zijn band. Gerard Buzeman lichtte toe hoe hij destijds vloeistofdia’s maakte. Het orgel van Joris ten Have kwam op en speelde de speciale orgelvariant van 'Isn’t it a good time' af. Ook producer Hans van Hemert kwam in beeld met een interview.  


© Anita Meis
  
Cultuurhuis De Klinker kijkt terug op een prachtig project. Directeur Robert Bangma: “Het is ontzettend bijzonder dat we met al deze mensen die ‘hier weg komen’ deze productie mochten maken”. Programmeur Susanne Visser: “Diederik en Ralph laten zien dat Oldambt nog steeds een regio is waar goede muzikanten vandaan komen. Dit eerbetoon, met alle verhalen die daarbij horen, geeft de inwoners van Oldambt een moment terug naar het verleden, ook als je er toen niet bij was. En het geeft iets in het heden om trots op te zijn." De reacties na afloop waren dan ook erg positief. “Een dikke tien” en “een onvergetelijke avond” waren veel gehoorde reacties van bezoekers. Een project als dit, is het bewijs dat de (pop)cultuur verbindt!


© Anita Meis
  

© Anita Meis

 
Credits 

'Een eerbetoon aan de Ro-d-Ys' is een productie van Diederik Nomden, Ralph Mulder, Wessel Gernaat, Wiebe Klijnstra, Jan van der Meide in samenwerking met Cultuurhuis De Klinker. 

Naar een idee van: Diederik Nomden 
Presentatie: Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra 
Band: P.J.M. Bond (toetsen), David Corel (basgitaar) Ralph Mulder (zang en gitaar), Diederik Nomden (zang en gitaar), Kees Schaper (drums).  
Gastoptredens van: Jacob ter Veldhuis (dwarsfluit), Annet Hesterman (zang).  
Gasten live op het podium: Kor Langerhuizen, Jurrie Zomer, Greeth Smit, Hennie Lemein, Gerard Buzeman, Eppe Bodde, Jacob ter Veldhuis, Annet Hesterman. 
Interviews op film: Hans Schiffers, George Dommering, Rob de Nijs, Hans van Hemert 
Choreografie: Jessica Klaassens (F2Dance) 
Dansers: Bente van Vondel, Micklin Luymes, Myrthe Leeuwerke, Meike Dijkstra, Noa Scholtens, Jessica Klaassens.
Archiefonderzoek: Wessel Gernaat, Wiebe Klijnstra
Vormgeving, filmmontage en samenstelling projecties: Annemieke Klijnstra (Redhead Communicatie)
Techniek: Wessel Gernaat, Marco Nicolai, Jeroen Bruins, Jeffrey Kok, Arnoud Hensen, Rolf van Delden
Stagemanager: Harriët van der Meide 
Orgel en bediening: Joris ten Have 
Afterparty: The Jesters 

In coproductie met Cultuurhuis De Klinker 
 


© Annemieke Klijnstra