Muziek

Harfa
Het Kunstencentrum verzorgt de opleiding voor harmonie- en fanfareorkesten in de regio. In de praktijk zijn dit vooral blaasinstrumenten en slagwerk. Verenigingen kunnen hun leden voor lessen inschrijven bij de muziekschool.
De harfa-opleiding is verdeeld in vier programma’s:
•basisprogramma A
•basisprogramma B
•vervolgprogramma C
•gevorderdenprogramma D
Elk programma duurt twee à drie jaar. De basisprogramma’s worden afgerond met een theorie- en een praktijkexamen.
Voor de vervolg- en gevorderdenprogramma’s kan ook een examen worden afgelegd, als de leerling blijk geeft van voldoende niveau en aanleg. Alle programma’s worden ondersteund met 10 theorielessen.
De leerplannen van elk instrument liggen ter inzage bij de administratie.
Instrumenten: Dwarsfluit, groot koper (tuba, bariton, trombone), hobo, klarinet, klein koper (trompet, bugel, cornet, hoorn), saxofoon, slagwerk/ drums.

Lichte muziek
Bij de afdeling Lichte Muziek staan populaire muziekstijlen, zoals pop, rock, jazz en volksmuziek centraal. De docenten zijn professionele musici, die zelf regelmatig optreden met hun bands.
Leerlingen kunnen een opleidingsprogramma volgen, of kiezen voor de vrije leerweg. Het opleidingsprogramma is gericht op het afleggen van jaarlijkse examens en de presentaties. De vrije leerweg is gericht op het spelen tijdens presentaties, die gedurende het hele jaar plaatsvinden.
Naast de reguliere lessen kunnen leerlingen met de ambitie om in een band te spelen zich aanmelden voor de Popschool.
Instrumenten:
Elektrisch en akoestisch gitaar, basgitaar, contrabas, keyboard/ synthesizer/ piano, saxofoon, trompet, trombone, drums en solo- en bandzang.

Klassieke muziek
Het Kunstencentrum geeft muziekonderwijs volgens een beproefde methode, die is vastgelegd in het schoolleerplan. De methode heeft een lineaire opbouw, waarbij de keus van het materiaal wordt afgestemd op de smaak van de leerling.
Leerlingen kunnen een opleidingsprogramma volgen, of kiezen voor de vrije leerweg. In het opleidingsprogramma ligt het accent op het afleggen van jaarlijkse examens. De vrije leerweg is gericht op het spelen tijdens presentaties, die gedurende het hele jaar plaatsvinden. Leerlingen die graag samenspelen kunnen, bij voldoende niveau, meespelen in één van de ensembles van de muziekschool.
Instrumenten:
Accordeon, gitaar, blokfluit, cello, dwarsfluit, groot koper (trombone, tuba, bariton), harmonica, hobo, klarinet, klein koper (trompet, bugel, cornet, hoorn), orgel, piano, saxofoon, viool, zang.
Ensembles:
Het Kunstencentrum biedt veel mogelijkheden om samen te spelen. Er zijn homogene ensembles, zoals het blokfluitensemble, en heterogene, zoals het Barokensemble. In overleg met hun docent kunnen leerlingen meespelen in blokfluitensemble ‘Rosa Nova’ (18+), het Barokensemble (18+), Kids Ensemble (blokfluit) of het Muziekschoolorkest (t/m 18 jaar).
Zangers kunnen meedoen aan het lunchkoor (18+) of het kinderkoor (7-12 jaar).

Popschool
De Popschool is opgezet om leerlingen met de ambitie om in een band te spelen, voor te bereiden op het ‘popmuzikantschap’. Docenten lichte muziek, die zelf allemaal in één of meerdere bands spelen, begeleiden beginnende bands op de weg naar zelfstandigheid. Dit is een mooie kans voor zangers/zangeressen en instrumentalisten om zich verschillende muziekstijlen eigen te maken en flink wat vaardigheden op te bouwen. Denk hierbij aan podiumpresentatie, het opbouwen en afstellen van de geluidsinstallatie, het maken en lezen van partijen en andere zaken die specifiek zijn voor het spelen in een band. Om mee te draaien in de Popschool moet je docent je voordragen. Laat hem of haar dus weten dat je interesse hebt.
De Popschool organiseert workshops van gast-popmusici, studio-opnames, Band Nights, een festival en andere gelegenheden om podiumervaring op te doen en te spelen voor publiek.
Bestaande amateur-bands van niet-leerlingen van de muziekschool kunnen ook bij de Popschool terecht voor bandcoaching.

Genres

Leeftijden

Lesdagen

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.